Så här såg det ut i slutet av mars när både tranor och åskådare samlades vid Hornborgasjön. Foto: SVT

Nytt rekord – drygt 27 000 tranor räknade

Uppdaterad
Publicerad

Nu är våren här och med den även tranorna — i rekordantal. Totalt cirka 27 300 tranor räknades vid Hornborgasjön på onsdagskvällen.

– Det är helt otroligt fantastiskt, säger Kent-Ove Hvass, kontaktperson för Hornborgasjöns fältstation i Västergötland, till TT.

Onsdagskvällens cirka 27 300 tranor slog det gamla rekordet från 2012 på cirka 26 500 tranor.

”Femstjärnig restaurang”

Hornborgasjön är ett riktigt tranparadis. I cirka 30 år har det spritts korn till tranorna i området varje natt under högsäsongen. Något som gjort Hornborgasjön omåttligt populärt bland fåglarna.

De är inte bara extra många i år. De anlände även ovanligt tidigt. Redan onsdagen den 20 mars hade det kommit 5 500 tranor. 2018 var siffran samma dag 82! Så fint väder har lockat hit tranorna tidigare.

– De vill till Hornborgasjön för där har de den här femstjärniga restaurangen med korn som de älskar, säger Hvass.

Tranorna räknas varje kväll under säsongen och siffrorna är enligt Hvass väldigt exakta. Under rekordkvällen deltog fyra personer i räkningen.

Antalet ökar

Antalet tranor har de senaste decennierna ökat stadigt i stora delar av Europa. Även de häckande populationerna har vuxit.

Kent-Ove Hvass utesluter inte att ännu ett tranrekord kan vara på väg.

– Det är helt och hållet vädret som bestämmer. Är det nordliga vindar vill de inte flyga vidare, de vill inte kämpa i motvind. Men blir det en varm dag med sydliga vindar kan det säga ”puff” och då försvinner 10 000 tranor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.