Socialdemokraterna och Moderaterna går ihop och bildar styre i Stenungsund. ”Behövde ett majoritetsstyre”, säger Morgan Andersson Socialdemokraternas ordförande. Foto: Moderaterna Stenungsund

Oväntat maktskifte i Stenungsund: S och M går ihop

Uppdaterad
Publicerad

Stenungsund kommer för första gången någonsin att styras gemensamt av Socialdemokraterna och Moderaterna. De frågor där partierna inte är ense kommer läggas åt sidan tills vidare.

– Stenungsundsborna behöver ett handlingskraftigt styre som klarar av de samhällsproblem vi ser på horisonten, säger Morgan Andersson Socialdemokraternas ordförande.

Förra mandatperioden styrdes Stenungsund av ett flerpartisamarbete mellan S, Stenungsundspartiet, MP, V och C. Men nu blir det alltså Socialdemokraterna och Moderaterna som tar hand om styret i kommunen. Det meddealde partierna i ett pressmeddelande på torsdagskvällen. Tillsammans har de 26 av 51 mandat, en majoritet. Och det var en förutsättning för överenskommelsen.

– Vi behövde ett majoritetsstyre, det var antingen det eller att gå i opposition, säger Morgan Andersson.

Konfliktfrågor läggs åt sidan

De frågor där de två partierna står långt ifrån varandra kommer tills vidare att läggas åt sidan. Morgan Andersson vill dock inte gå in exakt på vilka frågor det kan röra sig om.

Vad säger väljarna om det här?

– Vi hade ett medlemsmöte idag och där fattades ett enhälligt beslut. Vi har haft ett bra samtalsklimat med Moderaterna och därför tycker vi att det här är värt att pröva, säger Morgan Andersson.

Överens i de viktiga frågorna

Från Moderaterna menar man att de båda partierna kan komma överens i de frågor som i nuläget är viktigast för kommunen.

– I trygghets- infrastruktur- och boendefrågor kan vi komma överens. Och även i vård- och skolfrågor som behöver fokus. Det viktigaste nu är ett starkt styre för kommunens invånare, säger Wouter Fortgens gruppledare för Moderaterna.

Har ni övervägt att styra tillsammans med SD och KD?

– Vi har haft samtal med alla och gjort avvägningar och kommit fram till att det här är det bästa alternativet, säger Wouter Fortgens.

Enligt överenskommelsen är det klart att Olof Lundberg (S) kommer få fortsatt förtroende som kommunstyrelseordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer