Västtrafiks biljettkontrollanter. Foto: SVT/arkiv

Obehag inför nya kontroller

Uppdaterad
Publicerad

Oron bland Västtrafiks kontrollanter ökar efter det uppmärksammade angreppet mot en bussförare förra veckan. Inga biljettkontroller har genomförts sedan händelsen och många ur personalen befarar att de kommer att möta ett hårt klimat när de drar igång igen.

Filmen från händelsen förra fredagen när en busschaufför felaktigt pekades ut som tjuvåkare har väckt enorm uppmärksamhet bland allmänhet och inom sociala medier.

Västtrafik har brutit med vaktbolaget G4S där kontrollanterna var anställda. Kvar är Securitas, som redan tidigare har stått för den största delen av biljettkontrollerna.

Securitas kontrollanter har alltså inget med det senaste bråket att göra. Men det är de som snart kommer att gå ut och möta allmänheten i kollektivtrafiken.

– Det finns en stor oro bland kontrollanterna. Det är alltid svårt att jobba som väktare eller kontrollant i en offentlig miljö. Nu blir det än svårare, säger Ulf Jarnefjord, regionalt skyddsombud för fackförbundet Transport, som organiserar de flesta kontrollanterna.

Tuff arbetsmiljö

SVT Nyheter Väst har läst samtliga incidentrapporter som kommit in till Västtrafik sedan 2013, när trafikbolaget bestämde sig för ett mjukare bemötande under biljettkontroller.

Men trots den mjukare linjen, som sägs vara ”baserad på dialog och service”, har det 17 gånger under de två åren hänt att kontrollanter har hamnat i någon form av handgemäng eller utsatts för hotfulla situationer.

Så sent som i april utsattes några kontrollanter för stenkastning vid en hållplats i Bergsjön. En kontrollant ska enligt incidentrapporten ha fått en svullnad efter en sten som träffade huvudet.

Vid flera incidenter har personer som inte velat visa legitimation försökt med hjälp av hot och våld komma bort från kontrollanterna.

”Små kränkningar varje dag”

Förmodligen är också mörkertalet stort.

– Jag misstänker att det är så. Även om ledningen är tydlig med att man vill ha varje händelse rapporterad så är det så att man i det här yrket blir luttrad. Händelser som egentligen är allvarliga blir vardag och man struntar i att rapportera, säger Ronny Fredriksson, kommunikationsansvarig på Securitas.

Förutom de mer allvarliga händelserna beskriver Ronny Fredriksson en verklighet som mycket ofta består av arga blickar eller otrevliga kommentarer.

– Jag skulle säga att de flesta kontrollanter upplever den typen av små kränkningar varje dag.

Kontrollerna ligger nere

På Västtrafik är man bedrövade över att den, som man själva uttrycker det, mycket positiva utvecklingen nu har fått sig en törn.

– Vi är övertygade om att vi är på rätt väg och vi ska fortsätta på samma linje, säger Maria Björner Brauer, enhetschef på Västtrafik.

Maria Björner Brauer bekräftar att stämningen är tryckt nu. Det är därför man avvaktar med att dra igång biljettkontrollerna igen.

– Vi ska starta med dem så snart det bara går. Vi gör en totalbedömning av läget och startar när det känns tryggt, säger hon.

”Bättre kultur hos Securitas”

Enligt Maria Björner Brauer betyder det mycket att man nu brutit med G4S.

– Kulturen inom Securitas är en helt annan, säger hon. Vi har ett mycket gott samarbete med dem och vi kommer att fortsätta med attitydarbetet som har fått mycket gott omdöme i våra kundundersökningar sedan 2013.

– Men det kommer alltid att finnas människor som helt enkelt inte gillar kontrollanter. Vi hoppas att all ilska vi sett nu stannar inom de sociala medierna, säger hon.

9 april 2015: Kontrollanter utsätts för stenkastning i Bergsjön, Göteborg

31 mars 2015: Slagsmål mellan kontrollanter och resenär vid Stigbergstorget, Göteborg

2 december 2014: Ordväxling och handgemäng mellan resenär och kontrollanter vid hållplatsen Regnbågsgatan, Göteborg

19 oktober 2014: Slagsmål mellan två resenärer och kontrollanter vid Allum resecentrum, Partille

15 oktober 2015: Knuffar och verbalt bråk mellan resenär och kontrollanter vid Hagakyrkan i Göteborg

14 oktober 2014: Slagsmål mellan resenär och kontrollanter vid Brunnsparken, Göteborg

3 oktober 2014: Slagsmål mellan kontrollanter och resenär vid hållplatsen Slättenvägen, Partille

27 augusti 2014: Slagsmål mellan resenär och kontrollanter vid hållplatsen Fässbergshemmet, Göteborg

25 februari 2014: Slagsmål mellan kontrollanter och resenär på en buss vid Radiomotet, Mölndal

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ilska mot biljettkontrollanter

Mer i ämnet