Foto: SVT

Spred skandalfilmen – sparkas

Uppdaterad
Publicerad

En busschaufför vid bussbolaget Transdev har fått sparken. Enligt honom själv straffas han eftersom det var han som spred det uppmärksammade videoklippet när en annan busschaufför brottades ned av Västtrafiks biljettkontrollanter i somras.

Det var i början av juni som händelsen blev en riksnyhet. En busschaufför på väg hem efter ett arbetspass åkte buss i uniform när några biljettkontrollanter steg på.

En diskussion uppstod kring om föraren hade rätt att åka utan biljett eller inte.

Det slutade med att han släpades ut på gatan och handfängslades.

I ett uppmärksammat filmklipp hörs hur kontrollanterna skäller ut honom och frågar om han vill behålla sitt jobb.

Det var Abdi som spred klippet.

– Min arbetsgivare blev mycket arg, de sa till mig att jag borde ha visat filmen för mina chefer istället för att sprida den offentligt.

Skapade debatt

Händelsen skapade en stor debatt om bussförares arbetsvillkor och både Västtrafik och bussbolaget Transdev tog offentligt avstånd från kontrollanternas agerande.

Västtrafik sa upp avtalet med vaktbolaget G4S och bussföraren fick ursäkter och en viss upprättelse. En polisutredning pågår fortfarande där det finns anmälningar mellan föraren och kontrollanterna.

Men Abdi som förde händelsen till ljuset har alltså fått sparken.

– De säger att jag får sparken på grund av ogiltig frånvaro. Men jag vet att det är ett straff för att jag spred filmen och för att jag organiserade en protest bland bussförarna efter händelsen, säger Abdi.

”Ingen har tackat mig”

Enligt Abdi menar Transdev att deras varumärke skadades när deras namn upprepat nämndes i detta negativa sammanhang.

Men var de inte glada för att en av deras anställda fick upprättelse tack vare filmen?

– Det kan man tycka. Men ingen har tackat mig för det, säger Abdi.

Den ogiltiga frånvaron Transdev anger som skäl till uppsägningen kommer av en händelse i somras. Abdi var på semester i sitt hemland i Afrika men säger sig där ha blivit sjuk. Han ringde och sjukanmälde sig, men brast sedan kring diverse rutiner för hur han borde ha agerat.

Ett sjukintyg han senare lämnade in ansåg Transdev var förfalskat, något som Abdi förnekar.

Får stöd av facket

Men Abdi, som medger att han till viss del brustit, menar att händelsen borde ha lett till en varning och inte uppsägning. Han får också stöd av fackförbundet Kommunal.

Kommunals ombudsman vill inte uttala sig med hänvisning till att ärendet fortfarande inte formellt är avslutat. Men hon bekräftar för SVT att man inte anser att arbetsgivaren har rätt att avskeda Abdi.

Vill inte kommentera

Även Transdev avböjer att kommentera fallet.

– Vi kan inte kommentera ett pågående personalärende, säger Eva Tiseus, kommunikationschef vid Transdev.

Men i en skriftlig kommentar skriver Transdev att ”denna olyckliga händelse, som artikeln refererar till, har inget som helst med själva personalärendet att göra.”

Abdi säger att han tänker driva fallet ända till arbetsdomstolen om så krävs.

– Jag vill ha rättvisa och jag vill ha kvar mitt jobb, säger han.

Abdi säger också att han inte ångrar att han spred filmen.

– Tack vare filmen fick min kollega upprättelse. I dag sköter sig kontrollanterna också bättre, hade det inte varit för filmen hade allt varit lika illa som tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ilska mot biljettkontrollanter

Mer i ämnet