Susanne Fabergs på Länsförsäkringar tipsar privatpersoner om att kontakta sina försäkringsbolag vid skador till följd av översvämningarna. Foto: Privat/TT

Ökat antal skadeanmälningar efter gårdagens översvämningar

Publicerad

Antalet skadeanmälningar till följd av översvämningarna i Västra Götaland och Halland är ovanligt många. Och enligt försäkringsbolagen väntas betydligt fler komma in under de närmaste dagarna.

Bara under gårdagen inkom 250 skadeanmälningar till Länsförsäkringar gällande översvämningar. Anmälningarna kom från privatpersoner, men också bostadsrättsföreningar med flerfamiljsbostäder och andra fastighetsägare.

– Det är många skadeanmälningar på en dag, säkert tio gånger så många som en vanlig dag, säger Susanne Fagerberg, jurist på Länsförsäkringar i Uppsala.

Skadeanmälningarna kommer huvudsakligen från Göteborg, Halland och Älvsborg.

Enligt Länsförsäkringars larmcentral handlar majoriteten om översvämningar i källare, så kallat baktryck, alltså vatten som kommit in genom avloppsbrunnar och dörrar.

Kan handla om fler

– Skadeanmälningar av det här slaget kommer oftast in några dagar efter att skadan inträffat, så vi kan vänta oss att det blir betydligt fler, säger Caroline Starck, informationschef på IF Skadeförsäkring.

SVT Nyheter Väst försöker komma i kontakt med fler försäkringsbolag för att få en bättre bild av antalet anmälningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer