En man i 25-årsåldern sköts till döds Foto: SVT

Polisen vädjar om allmänhetens hjälp

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern sköts till döds i norra Biskopsgården på onsdagskvällen. Skjutningen är en av många skjutningar den senaste tiden, som skakat om Göteborg.– Hela Sverige lider av att skjutningarna på nationell basis har gått upp markant, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

Onsdagskvällens dödsskjutning i Biskopsgården är på torsdagsmorgonen en gåta för polisen. Enligt polischef Erik Nord, går skjutningen inte i hand med hand med dagens konflikter i det kriminella nätverket.

Det var vid 19.30-tiden som polisen fick larm om en skottlossning vid en adress i norra Biskopsgården. En man i 25-årsåldern fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

– Vi kan konstatera att vi i dagsläget inte vet vad som ligger bakom det hela. Vi får inte någon klar bild över det, säger Erik Nord.

Enligt Hans Lippens, presstalesperson vid polisen i region Väst, är mannen som sköts till döds, för honom helt okänd.

– Det här kan vara en enskild uppgörelse eller ha med något helt annat att göra. Det vet vi inte än, säger han.

Han berättar att man i nuläget inte kan knyta den här personen till något direkt kriminellt nätverk.

”Intensiv inhämtningsfas”

Anders Jonasson är förundersökningsledare i ärendet.

– Just nu befinner vi oss i en intensiv inhämtningsfas för att ta reda på vad det är som har hänt. Men vi behöver hjälp från allmänheten. Vi är väldigt intresserade av att komma i kontakt med någon som kan ha befunnit sig i området mellan klockan 19 och 20 på onsdagskvällen.

Ingen person är i nuläget misstänkt eller gripen.

”Hela Sverige lider”

Samtidigt menar Erik Nord att det ännu är för tidigt för att analysera, och att utredning av händelsen krävs, för att få reda på vad som ligger bakom händelsen.

År 2013 låg antalet skjutningar på 56 stycken, året därefter hamnade siffran på 52. Men under ett par år har antalet skjutningar sjunkit. Förra året inträffade totalt 21 skjutningar i polisområde Storgöteborg.

I år, däremot, är det en ökning sedan föregående år.

– Det har sjunkit radikalt, men i år har vi nu spräckt 40-strecket. Vi skulle kunna hamna upp mot 50 stycken, om det fortsätter så här. Hela Sverige lider av att skjutningarna på nationell basis har gått upp markant, säger Erik Nord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.