Starta klippet för att se bilderna från när Olle Torkelsson, sommaren 2018 fick köras till sjukhus efter att ha kollapsat mitt under jägarmarschen – och hör honom berätta om händelsen. Foto: Per-Olof Stjärnered/SVT Nyheter

Olle nära att dö under jägarprovet – fick 15 000 kronor för utebliven inkomst

Uppdaterad
Publicerad

Jägarprovet är tufft, det slutgiltiga steget för de värnpliktiga på jägarutbildningen på K3 i Karlsborg. För Olle Torkelsson höll provet på att kosta honom livet. Trots det fick han så låg ersättning från myndigheterna att han var tvungen att flytta hem till sina föräldrar för att klara sig ekonomiskt.

Det är högsommarvärme den 30 maj 2018 när Olle ska genomföra jägarprovet. Den sista prövningen som rekryterna utsätts för innan de får titulera sig jägarsoldat.

På grund av värmen ger befälen rekryterna fler pauser än vanligt, men till slut orkar inte Olles kropp mer.

Pliktens pris

En lång sjukskrivning väntar.

Starta klippet i spelaren för att se Olle berätta om olyckan och se bilderna från när han ligger på sjukhus.

Nöjd med utbildningen – inte ersättningen

Över två och ett halvt år senare, hösten 2020, lider Olle Torkelsson fortfarande i sviterna av jägarprovet som var nära att sluta med döden.

Olle är nöjd med sin tid på jägarutbildningen. Trots den allvarliga kollapsen vill han inte rikta någon kritik mot K3. Däremot är han mycket besviken över den ersättning han fått.

25 000 kronor för sveda och värk plus 15 000 kronor för utebliven inkomst.

– Jag har gjort allt man har beordrat mig om. Det är som att man inte sätter något värde på det jag har varit med om, säger han.

Flyttade hem till föräldrarna

För Olle innebar det hela att han var tvungen att flytta hem till sina föräldrar för att klara sig ekonomiskt.

– Jag har full förståelse för att han anser att han fått för lite ersättning i inkomstförlust sett till vad han hade tjänat som ingenjör. Det är stor skillnad mot de garantinivåer som finns i ersättningssystemet, säger Erland Törngren som är enhetschef på Kammarkollegiet.

Men finns det inget som ni kan göra åt detta?

– Nej, eftersom inte vi bestämmer förutsättningarna utan det bygger på lagens förutsättningar.

Olle Torkelsson ser bara en väg framåt i frågan:

– Lagen måste ändras, säger han.

– Det är inte sista gången som någon inom Försvarsmakten kommer skada sig. Om en värnpliktig skadar sig hamnar den i samma situation.

Steg för steg – därför blev Olles ersättning så låg

  • Olle läste till ingenjör före jägarutbildningen. Han var muntligen erbjuden ett fast jobb som ingenjör efter muck.
  • Kollapsen under jägarprovet ledde till att Olle istället blev sjukskriven. Han kunde därför inte ta det utlovade jobbet.
  • Den ekonomiska ersättning han får efter sjukskrivningen kommer därför från Försäkringskassan och från Kammarkollegiet som är Försvarsmaktens försäkringsbolag.
  • Efter flera överklaganden har Olle till slut fått 25 000 kronor för sveda och värk och 15 000 kronor för flera månaders utebliven inkomst.
  • Kammarkollegiet har dock inte tagit ställning till vilka bestående men Olle lider av. Därför kan beloppet för sveda och värk ändras. Beloppet för utebliven inkomst, från Kammarkollegiet, kommer dock inte att ändras.
  • Eftersom Olle först studerade och direkt efteråt var rekryt på jägarutbildningen hade han inte någon sjukpenninggrundande inkomst. Även ersättningen från Försäkringskassan blev därför låg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pliktens pris

Mer i ämnet