Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christian Cagnard från Lysekil berättar i klippet om olyckan, som var nära att sätta stopp för både livet och karriären som professionell vattenskoteråkare. Foto: SVT/privat

Christian Cagnard från Lysekil nära dö i vattenskoterolycka i Sydkorea

Uppdaterad
Publicerad

Vattenskoterproffset Christian Cagnard från Lysekil hade klarat sig i 18 år från skador tills han tävlade i Sydkorea i våras. Vid starten blev han påkörd och flög av och tappade medvetandet.

– Min fru fick höra att jag kanske inte skulle klara mig, säger han.

Det var på en tävling i Sydkorea i mars i år som Christian Cagnard blev påkörd av en annan tävlande i starten, då det gick i cirka 130 kilometer i timmen.

– Jag flög av vattenskotern och landade medvetslös i vattnet med ansiktet nedåt, säger Christian Cagnard, som tävlar för Orust Jetskiklubb.

Det var en australiensisk medtävlare, Bailey Cunningham, som avbröt racet och åkte direkt och plockade upp Christian från vattnet.

– Vi var goda vänner innan det här men nu står vi ännu närmare varandra och han kommer och hälsar på oss i Lysekil nu i augusti.

Allvarliga skador

Christian fick allvarliga skador och fick ligga kvar på sjukhuset i två veckor och hela tiden hade han sin fru Angelica Svanberg vid sin sida.

– Hon tycker naturligtvis att det var väldigt jobbigt att se och det som skulle kunna hindra mig från att tävla är att min fru säger stopp, men än så länge får jag fortsätta. Hon är snäll och tålmodig.

Trots att det är den 18:e säsongen han tävlar så är olyckan i Sydkorea den första allvarliga han har varit med om.

– Det är en väldigt säker sport för att vara en motorsport. Jag älskar det här och tänker inte låta en olycka stoppa mig. Jag tävlade i Karlskoga för ett par veckor sedan och det kändes bra.

Hör mer om olyckan och se olycksstarten i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.