• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Christian kör på bojbanan utanför Henån på Orust. Foto: SVT/Helena Josefsson

Han kombinerar jobbet på Kustbevakningen med att tävla i vattenskoter

Publicerad

Vattenskotrar har kritiserats för att de kan skada havsmiljön. Samtidigt så används de av Kustbevakningen vid till exempel sjöolyckor.

–  De är lätta och smidiga vid till exempel sjöräddning, säger Christian Cagnard, som kombinerar jobbet på Kustbevakningen med att vara vattenskoterproffs.

Christian Cagnard från Lysekil har många guldmedaljer i bagaget då han bland annat vunnit både VM och EM i vattenskoter. Dessutom har han stått som segrare vid Sverigemästerskapen hela åtta gånger och de Nordiska mästerskapen tre gånger.

Han tävlar runt om i världen och har gjort det i 18 år, samtidigt som han sedan 2004 jobbat på Kustbevakningen i Strömstad.

– Jag jobbar på en mindre båt som är 21 meter och jobbar oftast på däck, kör vattenskoter, däcksbåt och vikarierar någon enstaka gång som befälhavare, säger Christian Cagnard.

”Vill inte köra på grunt vatten”

Det är också han som utbildar sina kollegor till vattenskoterförare och vattenskoterinstruktörer.

– Den är ett bra hjälpmedel för oss vid till exempel fart- och nykterhetskontroller. Det är också vi och polisen som kontrollerar förarbevis för de som kör vattenskoter.

Hur ser du på kritiken mot vattenskotrar, till exempel  att jetstrålen kan skada havsmiljön?

–  Man vill inte köra på grund vatten med vattenskoter eftersom det är så lätt att något sugs in i impellern, vattenskoterns propeller, och det kostar många tusenlappar. Är man seriös så kör man inte på grunt vatten.

Christian Cagnard menar att de allra flesta sköter sig, speciellt sedan den 1 maj förra året då det började krävas utbildning med godkänt resultat och förarbevis för att få köra vattenskoter.

Häng med i klippet när Christian kör på bojbanan utanför Henån på Orust.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.