Therése Kanerva, förälder och lärare på Bergums skola i Olofstorp är orolig över att trafiken kan öka precis intill skolan. Foto: Singer/SVT

Trots protester – nu kan olycksvägen få ännu tyngre trafik: ”Helt galet”

Uppdaterad
Publicerad

Flera tunga lastbilar kör varje timme rakt genom centrum fullt av barn. Det är verkligheten i Olofstorp utanför Göteborg, och när ett företag i området nu vill expandera kan den olycksdrabbade vägen få ännu tyngre trafik.

– Det är helt galet, säger Therese Kanerva, lärare på Bergums skola.

I Olofstorp, nordost om Göteborg, vill ett företag bygga en helt ny deponi. En ansökan om ett tillstånd för 20 års verksamhet har skickats till länsstyrelsen som just nu handlägger ärendet.

Till deponin är det tänkt att schaktmassor från byggen i Göteborg ska föras. Massorna kommer framför allt att transporteras med lastbil på den redan svårt olycksdrabbade väg som SVT Nyheter Väst tidigare rapporterat om.

Varje dag rör sig omkring 750 elever på den olycksdrabbade vägen. Nu växer frustrationen och protesterna bland de boende i Olofstorp.

– Nästan alla barn måste gå över vägen för att ta sig till skolan, säger läraren Therese Kanerva som själv är förälder.

Möt ortsborna som kämpar mot den tunga lastbilstrafiken som kan komma rakt igenom centrum. Se klippet ovan.

En lastbil var 20:e minut

SVT Nyheter Väst har beräknat på det lägsta flödet av lastbilar: 46 stycken per dag, tur och retur, fördelat på åtta timmars arbetsdag.

Enligt företagets ansökan kommer hälften köras genom Olofstorps centrum och hälften via Lerum.

Men i ansökan står även att det kan bli uppemot dubbelt så mycket trafik under några år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.