I klippet hör du Triumf Glass marknadschef Felix Müntzing om hur företaget resonerat efter kritiken. Foto: SVT

Omdiskuterad glass får behålla namnet – men figuren försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Figuren på glasspaketet kritiserades för att vara stereotyp och att förlöjliga den amerikanska ursprungsbefolkningen. Nu har den västsvenska glasstillverkaren uppdaterat förpackningen – men namnet får vara kvar.

I klippet hör du Triumf Glass marknadschef Felix Müntzing om hur företaget resonerat efter kritiken.

Det var i juli förra året som Triumf Glass fick en hel del uppmärksamhet kring glassen Sitting Bull. Namnet och förpackningen ansågs av vissa vara stereotyp.

Efter att ha utrett saken har glasstillverkaren ändå bestämt sig för att behålla namnet, men när de nya paketen skickas ut från fabriken i september har de ett nytt utseende.

– Det vi upplevde att folk reagerade mest på var användningen av figuren i kombination med förpackningen. Vi har gjort om designen och tonat ned den kopplingen nu, säger Felix Müntzing.

Viktigt behålla namnet

Ishockeylaget Frölunda kommer efter att ha fått liknande kritik för sin logotype inför nästa säsong att ta bort namnet ”Indians” och göra om sitt klubbemblem. Men för Triumf Glass var det viktigt att behålla sitt varumärke.

– Det kändes ändå rätt för oss som ett litet familjeföretag, säger Felix Müntzing.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.