Boende i Hammarkullen är trötta på den öppna droghandeln som sker i området. Foto: Shohreh Zare

Öppen droganvändning mitt i bostadsområdet oroar i Hammarkullen

Publicerad

Många som bor i Hammarkullen är oroliga över att droger används öppet i bland annat trappuppgångar. Bostadsbolaget har satt upp kameror i området, dessutom har alla portar och källarförråd försetts med lås. Men problemen fortsätter menar de boende som vi har träffat.

– Man kan se fimpar, tobak som ligger på golvet, små påsar och rester av hasch, säger Maria, som bor i Hammarkullen sedan ett år tillbaka.

Maria är ett fingerat namn, eftersom hon inte vill framträda med namn och bild. Maria är inte bara orolig för egen del över att narkotika-användningen sker så öppet.

– Jag vill inte att min dotter ska växa upp här, säger hon och berättar att de försöker hitta ett boende på annat håll i staden.

Anmält till polisen flera gånger

Flera gånger har Maria sett hur unga killar öppet använder narkotika i trappuppgången och utanför bostaden. Men trots att hon kontaktat polisen, fortsätter problemen.

Sedan förra året har kommunala Bostadsbolaget arbetat aktivt för att få bort drogerna från området. Bostadsbolaget har satt upp lås på alla portar och källarförråden är nu helt låsta kvällar och nätter – även för hyresgästerna. Dessutom har man fått tillstånd att sätta upp ett tiotal kameror.

Trygghetsvärdar patrullerar kvällar och helger

Utöver det har sju trygghetsskapande värdar anställts i Hammarkullen sedan förra året. De patrullerar området kvällar och helger, året runt.

– Ibland kanske nån hyresgäst ringer och säger att det samlats ungdomar i trappuppgången och röker. Då går vi dit och hänvisar dem till utsidan, och det brukar funka, säger Farzad Assadi, chef för trygghetvärdarna i området.

Han är noga med att understryka att deras roll inte är att anmäla personer bosatta i området.

– Vår uppgift är inte att agera poliser, utan vi ska skapa trygghet och bygga goda relationer, säger Farzad Assadi.

Ökad trygghet för boende

Den årliga enkät som Bostadsbolaget gör bland sina hyresgäster visar att det förra året var 66 procent som kände sig trygga i sitt bostadsområde, vilket ska jämföras med 62 procent år 2016.

– Det är tryggt nu, men man får vara lite på sin vakt och tänka på vilken väg man tar när man är ute och går, säger Lars, bosatt i Hammarkullen sedan fler år.

Kameror skapar ökad trygghet

Även på torget i Hammarkullen finns kameror uppsatta. De kom upp förra sommaren. Handlarna känner sig tryggare och menar att kamerorna påverkar vad som händer ute på torget.

– Den senaste tiden har det varit lugnare, men det är svårt att bedöma. Jag hoppas det fortsätter vara lugnt, men en liten oro finns det, säger George Kevork Artin, som driver en livsmedelsbutik på torget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.