Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tre nya skott, automateld” – se bilderna och hör polisens egna ord från insatsen i skogspartiet i Alingsås där en man sköt med AK4 mot en polispatrull. Foto: Polisens förundersökning/TT

Öppnade automateld mot polisen – nu avslutas rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången för den man som står åtalad för mordförsök på tre poliser i Alingsås avslutades under tisdagen. Åklagaren yrkar på 16 års fängelse för den misstänkte 56-åringen.

– Utifrån de rubriceringar som han står åtalad för ser vi det som en rimlig påföljd, säger kammaråklagare Andreas Lennartsson.

Det var den 18 april tidigare i våras, som den nu åtalade 56-åriga mannen iakttogs i ett område nordöst om Alingsås med ett automatvapen. En händelse som sedan eskalerade när den första polispatrullen anlände till platsen.

Mannen öppnade eld med sin automatkarbin AK4 inifrån ett skogsparti och avlossade totalt 42 skott mot polispatrullerna på plats.

Åklagaren: Han har svårt att minnas

Nu riskerar han 16 års fängelse efter att han är åtalad för bland annat tre försök till mord på poliser.

– Att det riktas mot poliser under pågående insats visar på en likgiltighet inför demokratin i Sverige, har åklagare Andreas Lennartsson tidigare sagt till SVT Nyheter Väst.

Rättegången som hållit på i fyra dagar i Alingsås tingsrätt avslutades under tisdagen. Enligt åklagaren har mannen haft svårt och minnas det som hände den 18 april.

– Han har uttryckt att han inte haft några minnesbilder över händelsen, enbart små fragment, säger åklagare Andreas Lennartsson.

Förnekar grovt vapenbrott

Mannen har erkänt att han haft vapnet med förnekar grovt vapenbrott och försök till mord.

Den 56-åriga mannen kommer att hållas kvar i häktet till att en dom beslutas. En dom i fallet förväntas att komma den 29 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.