Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moderaterna i Göteborg vill privatisera familjerådgivningen: ”Det är ingen hemlighet att verksamheten haft jättestora utmaningar”. Jenny Broman (V), kommunalråd och ordförande i socialnämnden centrum och Nina Miskovsky (M), kommunalråd i Göteborg, har delade åsikter. Foto: Moa Roos/SVT

Oppositionen vill privatisera familjerådgivningen i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s rapportering om långa kötider på familjerådgivningen vill oppositionen överlåta ansvaret till en privat aktör. Något som det rödgröna styret är kritiska till.

– Vi vill ju inte lägga ner en väldigt uppskattad verksamhet, säger Jenny Broman (V), ordförande i socialnämnden centrum.

För de som inte har barn är det i dag sju månaders väntetid till familjerådgivningen i Göteborg. Av alla större städer i Sverige är det längst kötid i Göteborg, något som SVT rapporterat om tidigare.

Nu vill oppositionen ändra på det genom att låta en privat aktör ta över ansvaret, likt Mölndals kommun gjort.

– Vi vill se en långsiktig lösning, och där tror vi på att civilsamhället har den flexibilitet och kompetens som fungerar, säger Nina Miskovsky (M), kommunalråd i Göteborg.

De långa köerna byggdes upp när moderaterna satt på makten. Enligt Nina Miskovsky påtalade hon det utan att få gehör.

– Jag hade ju hoppats att man hade kunde åtgärda det här genom att påpeka att det här är en verksamhet som ska finnas, som ska fungera.

Rödgröna styret kritiskt

Enligt Jenny Broman (V), kommunalråd och ordförande i socialnämnden centrum, är inte lösningen att privatisera hela familjerådgivningen. För att arbeta bort vårdskulden vill vänsterpartiet utöka resurserna till den kommunala familjerådgivningen och samtidigt samarbeta med en icke-vinstdrivande privat aktör.

– Vi vill ju inte lägga ned en uppskattad verksamhet, säger hon.

Tvingas redan vända sig till privata aktörer

Flera personer SVT varit i kontakt med berättar att den långa kötiden till familjerådgivningen gjort att de tvingas vända sig till privata mottagningar. Men att gå privat kostar ofta mer än den kommunala familjerådgivningen.

– Eftersom det kostar mycket mer har vi inte haft råd med så många besök som vi skulle velat ha, säger en person som vill vara anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.