Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har sett att många ligger före oss” – hör avdelningschefen om att Göteborg har mycket längre väntetid på familjerådgivning än andra kommuner. Foto: SVT

Stora skillnader på kötid till familjerådgivning – åtta månader eller två veckor

Uppdaterad
Publicerad

Efter nyår är det många par som söker hjälp i form av familjerådgivning. Men hur lång tid det tar innan de får hjälp beror på vilken kommun de bor i. I Göteborg till exempel är första lediga tid i augusti.

För par med relationsproblem blir problemen ofta mer kännbara kring jul och nyår. I januari ansöker nämligen många par om familjerådgivning. Familjerådgivning ska enligt lag erbjudas av alla kommuner och den syftar till att med samtalsterapi hjälpa par med olika relationsproblem.

I Göteborg finns det par som väntat sedan april.

– Det är inte önskvärt, säger Marie Larsson, avdelningschef på socialförvaltningen i Göteborg.

Ett halvårs väntetid

Under året har två nya heltidstjänster tillsatts på enheten för familjerådgivning, från sju till nio stycken.

Trots det är väntetiden på familjerådgivning runt sex månader för par med barn och över åtta månader för par utan barn, längst kötid av alla större städer i Sverige. Detta trots att kön under senaste månaderna minskat.

– Vi ser att vi ligger efter många andra kommuner, säger Marie Larsson.

Tre veckors väntetid

I Mölndal har kommunen lämnat ansvaret för familjerådgivningen till privata mottagningen, S:t Lukas. Alla par, oavsett om de har barn eller inte får tid inom max tre veckor, därefter får de möjlighet att träffas kontinuerligt.

– Eftersom vi gör ganska olika saker, så kan vi kanske anpassa lite enklare, säger Tone Klingenstierna, områdeschef på S:t Lukas.

Väntetiden varierar kraftigt

SVT har undersökt hur lång väntetid det är på familjerådgivning i flera städer i Sverige – och det varierar rejält. I Malmö är väntetiden för par med barn sju dagar, medan par utan barn får vänta runt fyra månader.

I Uppsala är väntetiden ungefär fyra veckor för par med barn och sex veckor för par utan barn. I Stockholm är det kortast kötid, ungefär två veckor, oavsett om paret har barn eller inte. Susanna Tagesdotter Hagstrand jobbar som psykolog med fokus på parrelationer.

– Det är viktigt att få en tid snabbt, för det är då man har motivation att ta tag i problemen, säger Susanna Tagesdotter Hagstrand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ger psykologen Susanna Tagesdotter Hagstrand ger sina bästa relationstips: ”Vänta inte med att söka hjälp” . Foto: Mikael Eriksson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.