För tredje dagen på kort tid är det oroligheter på Kronogården i Trollhättan. Foto: Rescue Photo

Ordningsvakter och väktare får inte patrullera på Kronogården

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste veckans oroligheter på Kronogården i Trollhättan har ordningsvakter och väktare slutat att patrullera området under kvällar och nätter. Det skriver TTELA.

Senast i torsdagskväll var det en stor polisinsats i stadsdelen Kronogården i Trollhättan då ungdomar kastade bengaler och sköt raketer i området. Nu har regionala skyddsombudet fattat beslut om ett stopp för väktare och ordningsvakter att patrullera i området. Det anses för vara förenat med allvarlig fara för deras liv och hälsa, rapporterar TTELA.

Stoppet började gälla 12 december, och avser tiden mellan klockan 18.00 och 03.00. Under andra tider på dygnet görs en bedömning om området är lugnt eller inte.

Bilbränder och attacker mot polis

Bakom beslutet ligger den senaste tidens oroligheter på Kronogården, med bilbränder och attacker mot polis som två viktiga faktorer.

Kristina Hedman, säkerhetschef på Trollhättans stad, säger till tidningen att hon förstår att vaktbolaget väljer att göra så här då de har ansvar för sina anställda. Hon har bett att få träffa vaktbolagets ledning för att hitta en lösning.

Stoppet ska fortsätta fram till 24 januari nästa år.

Polisen har satt in extra personal

Polisen har redan satt in extra personal i Trollhättan och de patrullerna är flexibla. De kunde under fredagen i stället hjälpa till i Vänersborg när ungdomar sköt raketer mot polisen. Att ordningsvakter och väktare slutar patrullera på kvällar i Kronogården innebär inte att ytterligare poliser sätts in men beslutet är beklagligt, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson till TT.

– Det är ett avbräck, de har bra kontroll och god kännedom om området och är till vår hjälp. Vi hade hellre velat ha dem kvar. Men man kan förstå deras situation.

SVT Nyheter Väst har sökt Trollhättans stad och vaktbolaget för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.