Christer Haagman i Aktion Rädda Vättern. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Oro för PFAS i Vättervattnet

Uppdaterad
Publicerad

När försvaret nu utökar verksamheten i Karlsborg så befarar motståndare att PFAS-föroreningar från flygplatsen kommer att öka kraftigt i dricksvattentäkten Vättern.

– Man borde börja med en sanering, inte att dränera flygplatsen, menar Christer Haagman i Aktion Rädda Vättern, som är rädd att människor skadas långsiktigt av utsläppen.

Nätverket Aktion Rädda Vättern är oroliga för utsläpp av PFAS från flygplatsen, som enligt dem letar sig ut i Vättern som är dricksvattentäkt för många kommuner.

– Karlsborgs flygplats är allvarligt förorenad med PFAS-kemikalier och det beror på övningar med brandskum genom många år. Det upptäckte man 2014, men fortfarande finns ingen saneringsplan för att ta hand om det här, säger Christer Haagman i Aktion Rädda Vättern.

Länsstyrelsen oroad

Länsstyrelsen i Västra Götaland är också oroad för läckage av PFAS ut i Vättern – men säger att man inget kan göra eftersom man inte är tillsynsmyndighet för militära anläggningar. Det är i stället Försvarsinspektören för hälsa och miljö, som enligt länsstyrelsen inte ställt några krav på sanering.

Fortifikationsverket har fått OK för en ytvattendränering. Men på sikt vill Fortifikationsverket dränera hela området runt banan. Sedan vill Försvarsmakten utöka flygplatsen – och det är något som enligt länsstyrelsen kan få en betydande miljöpåverkan.

Mångdubblad dos

Gruppen Aktion Rädda Vättern menar att området måste saneras – innan det kan bli tal om en utökning av den militära verksamheten. Gruppen har skrivit brev till regeringen och är kritisk till att Fortfikationsverket i stället börjar med att dränera ut vatten.

– Det kommer att mångdubbla dosen PFAS-kemikalier ut i vår dricksvattentäkt Vättern, menar Christer Haagman.

Olika gränsvärden

PFAS är industritillverkade kemikalier som är vatten- och smutsavvisande. De bryts inte ner i naturen utan ansamlas i näringskedjan, i djur och fisk och koncentreras. Det finns flera olika gränsvärden och det är därför inte självklart vad som ska anses som hälsofarligt eller inte.

– På EU-nivå har gränsvärdena skärpts, säger Christer Haagman.

Fortifikationsverket svarar

På Fortifikationsverket säger de så här om kritiken:

– Vi gör miljöprövningar av alla projekt som vi genomför på platsen, säger Johanna Holst, pressekreterare på Fortfikationsverket.

Läs mer om Fortifikationsverkets svar här.

I klippet ovan får du mer information om vad PFAS är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.