Foto: SVT

Politiker vill rädda Feskekörka

Uppdaterad
Publicerad

”Feskekörka ska ligga där den ligger och se ut som den gör och där ska säljas fisk”. Det skriver Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i en debattartikel idag.

Den 145 år gamla och välkända byggnaden Feskekörka rör upp känslor. Det syns inte minst på sociala medier där nystartade gruppen ”Rädda Feskekörka” snabbt fick tusentals medlemmar.

Orsaken är oron för vad som ska hända med fisk- och skaldjursförsäljningen efter den stora renovering som beräknas dra igång i början av nästa år. En oro som startade efter fastighetsbolaget Higabs pressmeddelande i förra veckan. I det stod det att tjänstemännen på Higab fått i uppdrag att utreda vilken inriktning Feskekörkan ska ha efter renoveringen.

– Jag har full förståelse för att folk blir oroliga. Jag satte själv kaffet i vrångstrupen när jag läste det, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Nödvändig upprustning

Han skrev därför en debattartikel som publicerades i tidningen GT under måndagen. Där slår han fast att ingenting ska förändras och att det även efter renoveringen ska säljas fisk i Feskekörkan. I debattartikeln skriver Josefson att: ”Vid nästa styrelsemöte kommer ägarbolaget Higab förtydliga att det inte finns någon annan inriktning än fortsatt fiskförsäljning i Feskekörka”.

Hur kan du vara så säker på det?

– Vi från allianspartierna kommer att föreslå detta och jag upplever ett brett politiskt stöd för att man ska fortsätta använda fiskekyrkan för att sälja fisk.

Enligt Johan Carlsson, Higabs fastighetschef, så har de inte hunnit påbörja utredningen ännu.

Hur ser du på det som kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson skriver i debattartikeln?

– Jag har inga kommentarer kring det över huvudtaget. Det där är politik och jag är tjänsteman på Higab och måste följa de beslut som tas i vår styrelse, säger Johan Carlsson.

Men hur blir det med fiskförsäljningen i kyrkan efter renoveringen?

– Byggnadens historia är en viktig utgångspunkt för den framtida inriktningen. I vårt arbete har vi med oss att Feskekôrka alltid använts för försäljning av fisk och skaldjur. Det enda beslut som tagits hittills gäller den nödvändiga upprustningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer