Foto: Polisen/TT

Orsakerna bakom morden – en tredjedel kopplade till kriminella gäng

Uppdaterad
Publicerad

En småbarnspappa som mördat sin familj, en dömd våldsam sambo och skjutningar i kriminella gäng. Orsakerna bakom morden i Göteborg de senaste åren är flera. Men enligt polisen är färre än allmänheten tror kopplade till kriminella gäng.

– Jag får ofta kommentarer om att det skjuts med dödlig utgång hela tiden, men det stämmer inte, säger polischef Erik Nord.

Förra året dog 17 personer av dödligt våld i område Storgöteborg, fyra av dem möjligen kopplade till kriminella nätverk, enligt polisen. I år har fyra mord skett och vid ett av dem ser polisen samband med kriminella gäng.

Polischef Erik Nord är flitig på sociala medier och la nyligen ut en bild med statistik över antalet mord i Göteborg för de senaste fyra åren och hur många av dem som möjligen kan kopplas till gängvåld. Han säger att gängvåldet har ökat under de senaste tio åren men att siffrorna visar våldsbrotten i ett sammanhang och att det kanske kan minska folks oro.

– Gängkriminaliteten har växt in i Sverige de senaste åren och är ett jättebekymmer. Det får vi leva med, men vi har blivit bättre på att veta hur vi ska arbeta med problemet och samarbeta inom olika polisområden.

2018 sticker ut

Om man tittar på polisens graf så ser man att under hela 2018 skedde 17 våldsdåd med dödlig utgång i Storgöteborg, en siffra som sticker ut men som har flera förklaringar.

– Förra året hade vi till exempel fyra mord på en helg i september och då rörde det sig om en pappa som tagit livet av sin familj samt en man som dödat sin sambo. När det är så få brott totalt gör en sådan helg att statistiken sticker iväg. Dessutom finns tre fall från förra året som eventuellt kan komma att räknas bort när domar faller ut eller dåden avskrivs. Något som jag räknat som ett mord kan bli en nödvärnssituation och då räknas den inte in längre.

Mäns dödliga våld mot kvinnor har gått ner

Han säger att för att se tendenser behöver man titta på mordstatistik i fyraårs-intervaller. Han berättar också att om man ser på hela Sverige så har mäns dödliga våld mot kvinnor minskat lite och det har även alkoholrelaterade mord mellan män gjort. Gängmorden har däremot gått upp. Men utslaget totalt så ligger antalet mord i Sverige på samma nivå som det gjort i tio år.

Vad vill du säga med den här bilden då?

– Det är så många som är oroliga för gängvåldet och som får en bild från politiker och media att det skjuts hela tiden och riktigt så är det inte, vi har haft totalt 15 skjutningar kopplade till gängvåld i år. Men jag vill också poängtera att våld i kriminella nätverk är ett stort problem, säger Erik Nord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.