Hör Mareet Dahlqvist berätta om konflikten och se kartläggningen av de sex morden i klippet ovan. Foto: SVT

Sex mord som skakat Frölunda – nu fruktar polisen fler hämndmord

Publicerad

Att våldsdåden har minskat i Frölunda och Tynnered sedan förra sommaren kan bero på att flera av de ledande aktörerna i kriminella gäng sitter frihetsberövade. Det menar polisen som samtidigt befarar att fler våldsdåd kopplade till gängkriget är att vänta.

– Lokalpolisen ser att konflikten inte är uppklarad och då finns det risk för hämnd, säger Mareet Dahlqvist, tillförordnad chef i lokalpolisområde Syd.

De senaste åren har flera dödsskjutningar inträffat i Frölunda och Tynnered. Enligt polisen är det kopplat till ett gängkrig mellan två olika falanger som sedan 2013 har kostat livet på sex unga män. Sex misstänkta mord som ännu ingen har dömts för.

– Vi har ingen tydlig bild över hur det startade, men det skulle kunna handla om droghandel, geografiska områden eller en kränkning. När det första mordet sker så sker fler mord efter det och det betecknar vi som en hämnd och en våldspiral som har startat, säger Mareet Dahlqvist.

Risk för hämnd

Sedan förra sommaren har det enligt polisen varit relativt lugnt i området. En förklaring uppges vara att flera av de ledande aktörerna i de kriminella grupperingarna sitter frihetsberövade.

Men nu varnar flera poliser, som SVT Väst talat med, om att det finns en risk för nya våldsdåd i området till sommaren då flera av de frihetsberövade kommer ut.

– Många av killarna som har ingått i konflikten har suttit i fängelse och de frisläpps under våren och sommaren och då blir de en del i konflikten i området igen. Konflikten är ju inte löst, som vi ser det, därför finns det risk för fortsatt hämnd.

Hör Mareet Dahlqvist berätta om konflikten och se kartläggningen av de sex morden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.