Polisen jobbar med flera åtgärder för att få bukt med kriminaliteten i Frölunda och Tynnered, både med kortsiktiga och långsiktiga åtgärder. Foto: TT

Polischefen om risken för våldsdåd i Frölunda: ”Svårt att förebygga”

Publicerad

Polisen varnar för fler våldsdåd i Frölunda och Tynnered – samtidigt menar polischefen att det är svårt att förhindra.

– Vi vet vilka som är inblandade, vi vet att de kommer försöka angripa varandra men vi vet inte när, säger Dan Windt, polischef för polisområde syd i Göteborg.

Polisen fruktar fler våldsdåd kopplat till gängkonflikterna i Frölunda och Tynnered. Anledningen, menar de, är bland annat att ledarfigurer i kriminella nätverk som suttit frihetsberövade är på väg att släppas.

– Det finns fortfarande folk som vill hämnas på varandra, säger Dan Windt.

Ökänt kriminellt nätverk

Samtidigt berättar polisen att ett ökänt kriminellt nätverk baserat på släktskap från nordöstra Göteborg har börjat röra sig i Frölunda.

– Vi vet att de är kopplade till grov brottslighet som sker i vårt område, säger Dan Windt.

Med släktnätverkets närvaro i stadsdelen har nya grupperingar uppstått som i sin tur kan leda till ökat våld.

– När nya konstellationer uppstår och maktbalanserna i dessa miljöer förändras så blir risken för kommande våldsbrott stor.

Spaning och tvångsmedel

Polisen jobbar med flera åtgärder för att få bukt med kriminaliteten i Frölunda och Tynnered, både kortsiktiga och långsiktiga.

– Varje person som vi tar och griper jobbar vi aktivt med för att få personen att gå mot avhopp från kriminalitet. Vi är på plats och jobbar med tillgänglig och synlig polis, det är en del. Sedan jobbar vi även med spaningsverksamhet och hemliga tvångsmedel, säger Dan Windt.

Svårt att förebygga

Men åtgärderna till trots så är det svårt att förehindra våldsdåden.

– Vi vet vilka som är inblandade, vi vet att de kommer att göra det men vi vet inte när och det gör det mycket svårt att förebygga det.

Vad kommer det innebära för konflikten i sommar?

Konsekvenserna av nya våldsdåd blir sannolikt ännu fler våldsdåd. Det kommer att bli som en ond spiral och det påverkar området och människorna som bor där, säger Dan Windt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.