Kalsoom Kalem, ordförande för Göteborgs moské. Foto: Kalsoom Kalem

Otydlighet om sjaltvång vid besök hos Göteborgs moské

Uppdaterad
Publicerad

En lågstadieskola ställde i torsdags in ett studiebesök på grund av att det fanns ett upplevt tvång på flickorna – att de skulle tvingas täcka håret under besöket.

I ett mejl, och på sin hemsida, skriver Göteborgs moské att sjalen är ”ett måste”.

– Nej, det är en tolkningsfråga, säger Kalsoom Kaleem, ordförande vid moskén.

När en lågstadieklass på en skola i Askim skulle besöka Göteborgs moské stod de redo för avfärd när besöket plötsligt ställdes in, vilket SVT Nyheter Väst rapporterade om på torsdagen.

Anledningen var delvis att föräldrar uppmärksammat ett bokningsmejl som skickats till skolan där det stod:

”Kvinnor och flickor måste ha på sig en långärmad tröja/skjorta, långbyxor eller lång kjol, som når ner till fotknölarna och en sjal som täcker håret.”

Det är samma text som står på moskéns hemsida. När rektor fick reda på innehållet i mejlet valde hon att ställa in studiebesöket.

– Jag fattade ett snabbt beslut, jag ville först kontrollera vad det är som gäller med moskén, säger Rut Hagman, rektor för skolan.

Hon fick information från moskén att det inte finns några sjaltvång.

– Men de säger en sak och skriver en annan, så jag ville gå till botten med det först, säger hon.

Ordförande: ”Man ska visa respekt – men det är inget tvång”

När SVT Väst pratar med Kalsoom Kaleem, ordförande vid moskén, säger hon att ingen tvingar någon till något klädesplagg vid ett studiebesök. Det är viktigt att man ska visa respekt för de som utövar sin religion, menar Kalsoom Kaleem, men det är inget måste.

Varför skriver ni då att det är ett måste i båda bokningsbekräftelse och på er hemsida?

– Det är en tolkningsfråga från min sida. Det handlar om respekt för de som utövar sin religion, genom hur man klär sig, säger Kalsoom Kaleem.

Men kan ni förstå att det är lätt att missförstå när ni skriver att det är ett ”måste”, men säger att det är frivilligt?

– Ja vi har anledning att se över det som står på vår hemsida, absolut. Men det viktiga är att det aldrig har varit ett tvång i moskén att bära slöja, men man ska visa respekt, säger hon.

Studiebesök kan bli av

Skolan i Askim kommer försöka annordna ett nytt besök på moskén – efter de rett ut vad som gäller.

Vad är problemet med att flickor har slöja på sig då under ett besök på moskén?

– Det är en mycket stor fråga, det beror vad man tycker att slöjan symboliserar, säger Rut Hagman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.