Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu är ovädret Babet på väg in över Västsverige. Se SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt förklara varför den ovanliga vindriktningen kan ställa till det. Foto: SVT

Ovädret Babet på väg in över Västsverige – blåser från ovanligt håll

Uppdaterad
Publicerad

Ovädret Babet drog in över Västsverige med hårda vindbyar, risk för fallna träd – och blötsnö på en del håll. Viss tågtrafik ställdes in och på lördagskvällen är det fortsatt starka vindar längs bohuskusten.

Stormen Babet har gett stora konsekvenser i Skottland, och under fredagen föll flera träd över vägar i länet. På fredagseftermiddagen var det totalstopp på bland annat väg 1526 mellan Åsen och Älekulla i Marks kommun. Vid Torp köpcentrum fick man spärra av en större parkering efter att två bokstäver i en skylt från varuhuset Bauhaus fallit ned.

– Vi valde det säkra före det osäkra och spärrar av tills det mojnar, säger Johan Torge, fastighetschef på köpcentret.

Även i Dals Långed, Värsås utanför Skövde och i Fritsla påverkade nedfallna träd trafiken stort. På fredagskvällen inträffade en singelolycka på Boråsvägen mellan Kinna och Rydal när en bilist körde in i ett nedfallet träd. Ingen uppgift om eventuella personskador.

Under fredagen fattades beslut om att Åmåls höstmarknad som skulle hållts på lördagen ställs in.

Skylt av Bauhaus har blås sönder vid Torps köpcentrum utanför Uddevalla. Foto: Rescue photo

Kan bli stormbyar

Det kan bli stormbyar utmed kusten men inåt land väntas det mattas av något.

– Här väntas mycket hårda vindbyar, men inte värre, men det kan ju vara besvärligt nog, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Gul varning

Värst drabbade blir Hallandskusten och Bohuskusten och en gul vindvarning är också utfärdad väster om Vänern från 16-tiden på fredagen.

– Om man kan så välj de stora vägarna, det är småvägarna där det är störst risk att träd träffar vägarna, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Under fredagen och även under lördagen ställs flera tåg in.

Höstmarknad ställs in

På fredagsmorgonen hade snö fallit bland annat i Ulricehamn och i övriga Sjuhärad och även Dalsland kan det bli inslag av snö och blötsnö under dagen.

Se SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt förklara varför vindriktningen kan ställa till det till exempel i trafiken i videon ovan.

här ställs tågen in

  • Viskadalsbanan mellan Borås och Varberg stängs av från kl 15 på fredagen-kl 18 på lördagen.
  • Norra Bohusbanan mellan Uddevalla och Strömstad stängs av från kl 15 på fredagen-kl 18 på lördagen.
  • Kinnekullebanan mellan Håkantorp och Gårdsjö stängs av från kl 18 på fredagen till kl 18 på lördagen.
  • Norge-Vänernbanan stängs delvis av från kl 15 fredag tills middnatt mellan lördag och söndag.
  • Tågtrafiken mellan Halmstad och Värnamo stängs av från fredag kl15-lördag kl 19.

För mer information kontakta respektive tågbolag.

nedfallna träd och elavbrott

Under fredagen kom rapporter om nedfallna träd och under torsdagskvällen och natten har runt 400 av Ellevios kunder i Mölndal, Göteborg och Kungsbacka haft strömavbrott efter att ett träd fallit över en elledning. Avbrottet ska nu vara åtgärdat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.