Ovanliga kylan på väg bort

Uppdaterad
Publicerad

Oktober inleddes med en onormal kyla för månaden. Mellan sju och tio graders skillnad från det normala noterades i Västra Götaland. Men det är fortfarande långt ifrån köldrekordet för oktober som ligger på 20 minusgrader och är från år 1885.

Trots gårdagens soliga söndag var den ovanligt kall och många hade tagit fram vinterkläderna. Kylan är ovanlig för oktober månad. Minusgraderna i stora delar av västra och södra Sverige stod igår för de kallaste temperaturerna i hela landet.

– Det har varit väldigt kallt i Västra Götaland. Det är en temperaturavvikelse, säger Åsa Rasmussen, SVT:s meterolog.

Allra kyligast var det i Ulricehamn med minus 6,3 grader och i Kärna i Kungälvs kommun visade termometern minus 5,9. Göteborg noterade minus 2,4 grader.

Snart mildare

Orsaken till den stränga kylan är en nordvind som dragit ner över Skandinavien. Men att det skulle handla om klimatförändringar går inte att säga utifrån några dagar med en kort temperaturavvikelse.

– Väder förändras ständigt, och det kan både bli plötsligt kallare och varmare, och redan i morgon väntar mildare väder med regn.

Referensperioden för temperaturavvikelsen är 1961-1990.

2013 inleddes också  med kyla i oktober.

Minusgrader i Västra Götaland under söndagen

Ulricehamn – 6,3

Kärna – 5,9

Skara -4,5

Borås -3,9

Landvetter Flygplats -3,4

Göteborg – 2,4

Skövde -1,3

Analyserna bygger på observationer från cirka 200 stationer som dagligen rapporterar in temperaturer.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.