Foto: TT/SVT

Oväntade kravet under rättegången: Lägg ner hela raffinaderiet

Uppdaterad
Publicerad

Så möttes de till slut. Preem som söker ett nytt tillstånd för sitt raffinaderi i Lysekil och de miljöorganisationer och privatpersoner som tycker att den planerade utbyggnaden ska stoppas. Det höjdes också röster för att hela raffinaderiet bör läggas ner. 

Förhandlingen i Lysekil är speciell eftersom regeringen har tagit över frågan. Det mark- och miljööverdomstolen ska besluta om kan liknas vid ett förslag till beslut. Till sist blir det regeringen som ska säga sitt om Preem får sitt miljötillstånd eller inte. Om regeringen säger ja går frågan tillbaka till Mark- och miljlööverdomstolen för diskussion om gränser för verksamheten.

”Varje ton koldioxid som släpps ut är en skuldbörda”

Samtliga klagande i societetshuset Oscars, där domstolsförhandlingen äger rum, vill att Preems ansökan ska avslås. Men några organisationer och privatpersoner menade också att verksamheten som finns idag ska få ett begränsat tillstånd. Det skulle betyda att Preemraff skulle behöva påbörja att stänga raffinaderiet direkt.

Utbyggnad av Preem

– Om man tillåter en verksamhet som försämrar miljö så bryter man mot lagen att Sverige ska skydda sina medborgare. Varje ton koldioxid som släpps ut är en skuldbörda till framtida generationer, sa Pia Björstrand vid gruppen Klimataktion. 

Preem vill bland annat bygga ut en hel ny anläggning för att utvinna mer diesel och bensin ur den tjockolja som idag är en restprodukt. Men en konsekvens skulle bli att koldioxidutsläppen ökar med en miljon ton årligen till 2,7 miljoner ton. Det skulle göra Preem till Sveriges största enskilda utsläppskälla med cirka 5 procent av Sveriges nationella utsläpp.

Hundratals utanför Oscars

Förhandlingen omgärdades av protester. Inför förhandling hoppades demonstranterna att över tusen personer skulle dyka upp och protestera men på tisdagsmorgonen stod ett hundratal personer utanför Oscars.

Förhandlingen i Mark- och miljööverdomstolen är planerad att avslutas på torsdag. Sen tar det upp till tre månader innan domstolen presenterar hur man ställer sig i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet