Foto: TT

Över 50 pensionärer lurades på 750 000 – liga åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer misstänks för ett 50-tal grova stölder och bedrägerier mot äldre personer. Brotten har begåtts i hela landet, bland annat i Uddevalla.

Två män och en kvinna ska ha kommit över minst 750 000 kronor genom att utsatta äldre för stölder och bedrägerier. På onsdagen väcktes åtal vid Uddevalla Tingsrätt. Det handlar om 52 grova stölder och grova bedrägerier som begåtts under tre års tid. Åtalet är en del av ett större ärende där ett 80-tal brott ingår.

Olika tillvägagångssätt

De tre personerna har använt sig av olika tillvägagångssätt, enligt Petter Lundgren, kammaråklagare vid Åklagarkammaren i Uddevalla.

– De gör det ofta två personer tillsammans.

Enligt Lundgren är ett av sätten är att de träffar äldre i mataffären, följer efter dem och tittar över deras axel när de betalar och slår in koden till bankkortet.

– Därefter följer de dem mot deras hem och när de är i närheten distraherar en person den äldre genom att prata om något, medans den andra stjäl plånboken eller handväskan, säger Lundgren.

Genom videoövervakning har man också kunnat se att distraktionen och stölden sker i affären i vissa fall.

Ligan ska ha varit aktiv och begått brott utspritt i hela landet. Det finns inte någon särskild ort där de varit mer aktiva än andra, enligt Lundgren.

Två erkänner

En av personerna greps i Sverige i höstas. De andra två var internationellt efterlysta och greps utomlands, i Spanien respektive Rumänien, i början av året.

– Det handlar om många olika typer av brott, men två av dem erkänner en hel del brott. Den tredje erkänner inga brott, säger kammaråklagare Petter Lundgren.

Sedan tidigare har ytterligare en person, utöver de tre, åtalats och dömts för en del av brotten vid Borås Tingsrätt.

Polisens CIRCA-grupp som är specialiserade på brott mot äldre har bedrivit utredningen, som omfattat över ett 100-tal olika målsäganden.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bedrägeripolisens fyra bästa råd

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer