Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aziz Eishouh har bott i sin lägenhet i 23 år – han vill inte betala mer än 100 kronor för den om den skulle säljas. Foto: Sofia Netskar

Här hyr över 90 procent av de boende sin lägenhet – följ med SVT till Hjällbo i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

I sex områden i Göteborg hyr över 90 procent av befolkningen sin bostad. Majoriteten av alla som SVT Nyheter Väst pratar med i Hjällbo, som är ett av de områdena, säger att de antingen inte kan – eller vill köpa sin bostad.

År 2021 fanns det sex områden i Göteborg där över 90 procent av de boende hyr sin bostad – Hjällbo, Högsbohöjd, Skattegården, Tofta, Östra bergsjön och Norra Biskopsgården.

En av dem som hellre hade önskat få köpa sin lägenhet är Akar Masifi i Hjällbo, men när chansen kom röstade hennes grannar ner förslaget.

Val 2022

– Jag tror att många inte har förstått vad det egentligen innebär, säger hon.

Över hälften av göteborgarna hyr

Strax över hälften av alla göteborgare hyrde förra året sin bostad, 53,7 procent. I oktober förra året togs ett beslut i kommunfullmäktige om att kommunala hyresrätter ska säljas i de områden där hyresrätter är dominerande.

Men i den här frågan står partierna i kommunfullmäktige långt från varandra. Vänsterpartiet vill till exempel göra på motsatt sätt. De vill att kommunen ska köpa in bostadsrätter och i stället göra om dem till hyresrätter.

Rädda för att bli utkastade

När SVT Nyheter Väst talar med ett tjugotal personer i Hjällbo vill flera av dem inte köpa sin hyresrätt, delvis för att den är i dåligt skick eller för att de inte har råd.

– Jag tycker inte att man ska tvingas att köpa sin lägenhet, säger Akar Masifi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet