Starta klippet för att få en sammanfattning av hela granskningen.

Övergrepp och kränkningar på statliga ungdomshemmet Björkbacken i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Unga flickor befann sig i statens tvångsvård. Då ska de ha hotats, utsatts för våld och sexuella övergrepp av personalen på Björkbackens ungdomshem i Göteborg. Ledningen har larmats om situationen i flera år – men ändå har övergreppen fortsatt, visar SVT:s granskning. Nu träder flera flickor och anställda fram och berättar vad som hänt bakom de låsta dörrarna.

På det statliga Sis-boendet Björkbacken tvångsvårdas flickor mellan 12 och 16 år. Här, inlåsta och långt hemifrån, berättar flera flickor att de utsatts för övergrepp. Det visar en granskning gjord av SVT Nyheter Väst och Uppdrag granskning.  

Lirije då 16 år: ”De höll mig mot golvet så jag trodde att min käke skulle brytas av”

Granskning av Sis ungdomshem Björkbacken

”Felicia” då 15 år: ”De höll mig så hårt mot golvet i isoleringen att min tånagel gick av”

”Aisha” då 14 år: ”De jagade mig och brottade ner mig flera gånger fastän jag skrek till dem att lämna mig ifred. De kallade mig för ‘blatte’”

Här hör du fler av flickornas berättelser om kränkningarna

”Man säger att barnen är monster” 

– Det här liknar ingenting annat vad jag sett någon annanstans. Det här är en missförhållande-kultur som pågår tjugofyra-sju. 

Det säger Stina Gustavsson, tidigare verksamhetsutvecklare på Statens institutionsstyrelse (Sis). Hon fick i uppdrag att åka till ungdomshemmet Björkbacken för att försöka reda ut problemen på plats. Det hon såg där fick henne att säga upp sig från Sis.  

– Jag har sett hur personalen hetsar flickorna till att bli arga. Jag har sett kränkande beteende. Man säger att barnen är monster, berättar hon. 

Fler anställda har upplevt liknande missförhållanden. Vi har pratat med 14 anställda som alla varit på Björkbacken de senaste fem åren. Tolv av dem säger att de själva sett våld och kränkningar från personal mot flickor. Sju stycken har lämnat in officiella klagomål om detta.

Starta klippet ovan för att få en sammanfattning av hela granskningen.

Anmälningar utreds inte 

Under de senaste fem åren har händelser på Björkbacken anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, 33 gånger för bland annat våld och hot. Missförhållanden som även GP och P4 Göteborg har rapporterat om. 

Anmälningarna kommer från föräldrar, socialtjänst, anställda och tjejerna själva. Samtliga Ivo-anmälningar har skickats vidare till Sis för att de ska utreda själva. Något som SVT:s granskning visar i flera fall inte har gjorts.   

– Det viktiga är att när vi får signaler om missförhållanden så måste vi alltid utreda det. För bakom varje klagomål så står det en liten flicka som är tvångsvårdad. Att inte utreda är en rättsosäkerhet som inte är acceptabel, säger Sabina Björk, även hon tidigare verksamhetsutvecklare med särskilt fokus på Björkbacken som också valt att sluta i protest mot hur flickorna behandlats på hemmet. 

Det finns under de senaste fem åren även 28 polisanmälningar som gäller bland annat misshandel från personal, sexuella ofredanden och våldtäkt. 18 är nedlagda och resten är under utredning. 

Ledningen kände till missförhållanden 

Sis har riktlinjer för hur de ska agera om personal misstänks bete sig felaktigt mot en intagen ungdom. Men trots att det totalt finns 61 polis- och Ivo-anmälningarna om våld, hot, sexuella ofredanden och kränkningar de senaste fem åren har Björkbacken bara gjort två anmälningar som rör detta till personalansvarsnämnden under samma tidsperiod. 

Missförhållandena på Björkbacken har varit kända för Sis ledning. Det har under årens lopp gjorts ett flertal handlingsplaner och utbildningsinsatser i syfte att komma tillrätta med problemen. Men det har inte hjälpt.  

– Det har ju naturligtvis vidtagits ett stort antal åtgärder. Jag kan väl bara konstatera att man borde förmodligen ha vidtagit de här kraftfullare åtgärderna tidigare än vad som har skett nu, säger senior rådgivare till generaldirektören på Sis, Jan-Eric Josefsson. 

I december 2020 stänger Sis tillfälligt Björkbacken.  

– Det går liksom inte att peka på en enskild orsak, utan det är en kombination av saker som gör att det har blivit som det har blivit, fortsätter han. 

En längre intervju med ledningen på Sis kan du ta del av här

Hela granskningen av ungdomshemmet Björkbacken finns på SVT Play.

Sis Björkbacken

Björkbacken är ett statligt ungdomshem, ett så kallat Sis-boende, i Bergsjön i Göteborg. Det är ett av Sis 22 ungdomshem i Sverige. 

Här bedrivs tvångsvård av flickor mellan 12 och 16 år som är omhändertagna enligt LVU, lagen om vård av unga.  

Det finns många olika anledningar till varför en flicka kan hamna på ett låst Sis-boende; drogmissbruk, utåtagerande, familjeproblem och självskadebeteende är några. 

Flickorna som bor här kan inte komma och gå på institutionen som de vill, de har inga egna datorer eller mobiltelefoner och de får inte träffa vem de vill. Allt regleras av institutionen. 

Avskiljning

En laglig åtgärd som får utövas på de särskilda ungdomshemmen som tillhör Sis (Statens institutionsstyrelse). Det får användas när en ungdom uppträder våldsamt eller är så påverkad av berusningsmedel, att han eller hon inte kan hållas till ordningen.  

En avskiljning kan vara att en ungdom blir fasthållen mot golvet eller fasthållen mot en vägg. Detta ska vara så kort som möjligt. Det finns ingen exakt tid, men inte mer än några minuter.  

En avskiljning kan även innebära att en ungdom blir inlåst i isoleringscell, ett så kallat avskiljningsrum. Här får en ungdom vara i max 4 timmar.  

Källa: Sis

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av Sis ungdomshem Björkbacken

Mer i ämnet