Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Evelina Vessby avled av alkohol blandat med narkotikaklassade läkemedel, är läkarnas teori. Ett tillstånd som kräver ständig övervakning, menar läkaren Kai Knudsen. Foto: Privat/SVT

Överläkaren Kai Knudsen: Intensivvård kunde räddat Evelina

Uppdaterad
Publicerad

Evelina Vessby, 27, dog i polisens fyllecell. Nu uppger läkaren och drogexperten Kai Knudsen att hon hade kunnat räddas om hon hade körts till sjukhus istället för till arresten.

– Hade hon fått intensivvård så hade hon säkerligen överlevt, säger han.

I klippet ovan berättar Kai Knudsen om det han menar är ett systemfel och varför de här fallen behöver bättre tillsyn. 

Evelina Vessby avled sannolikt av alkohol blandat med mindre mängder narkotikaklassade läkemedel. Det skriver rättsläkaren i obduktionsprotokollet, även om det är med låg säkerhet han uppger det.   

Kai Knudsen, drogexpert och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhus, har tittat på obduktionsprotokollet.  

– Ja, hon dog för att hon hade överdoserat alkohol, tabletter och andra preparat. Det var ändå inte så hög grad av alkoholförgiftning att den i sig skulle varit dödlig, säger han.

Hade kunnat förhindra dödsfallet

Att hon kräktes och kan ha legat på rygg kan också ha bidragit.

– Det kan vara tillräckligt för att det ska kunna obstruera luftvägen, säger Kai Knudsen.

Hade Evelina direkt förts till sjukhus i stället för till arresten så hade medicinsk övervakning kunnat förhindra dödsfallet, det uppger både Knudsen och rättsläkaren.

“Var dåliga utsikter”  

Den läkare som tog emot Evelina på sjukhuset NÄL i Trollhättan när hon var livlös tycker att hon borde ha förts till vården tidigare.

– Man (polisen, reds anm) vet om att den här individen har en drogproblematik, och att hon har varit utåtagerande. Skulle man inte ha ringt ambulanspersonal och sagt “kan ni komma och göra en medicinsk bedömning”? Hade de ringt mig och jag hade fått personnumret så hade jag sagt ”kom in till sjukhuset med henne direkt.”

Anledningen till att läkaren väljer att prata med SVT är att han tycker det finns ett systemfel i att polisen och inte vårdpersonal bedömer de här personernas tillstånd.

Försökte återuppliva henne

När Evelina kom in till akuten fortsatte läkaren med återupplivningsförsök. 

– Det hade gått en ganska lång stund innan hon kom in till oss. Jag kände bara att jag inte kunde släppa det, jag ville ändå ge det en chans. Men det var rent medicinskt väldigt dåliga utsikter.

Lars Eckerdal, polisområdeschef i Fyrbodal, tycker inte att poliser är bäst lämpade för att bedöma de här individerna.

Därför borde man ju en gång extra ringa ambulansen och kolla, eller köra till akuten?

– Det gör vi väldigt ofta med personer som vi är tveksamma om. Men det är inte så att vi får lämna över en person till vården bara för att en person tagit narkotika och alkohol. Det skulle inte de acceptera, säger Lars Eckerdal.

3 §  Om det behövs med hänsyn till den omhändertagnes tillstånd, skall han så snart det kan ske undersökas av en läkare.

4 §   En omhändertagen person som inte bereds vård på sjukhus eller någon annan vårdinrättning, inte tas om hand på något annat sätt och som inte heller kan friges, får hållas kvar. Den omhändertagne får då tas i förvar om det är nödvändigt med hänsyn till ordning eller säkerhet.

6 §   Den som är omhändertagen skall fortlöpande ses till. Skulle den omhändertagnes tillstånd ge anledning till det, skall den omhändertagne föras till sjukhus eller läkare tillkallas så snart det kan ske.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsfall i fyllecell

Mer i ämnet