När det kommer 115 millimeter regn i timmen... Foto: Räddningstjänsten Mitt Bohuslän

Översvämmade bostäder i Bohuslän efter skyfall

Det har fallit rikligt med regn under fredag förmiddag. Ett tiotal hushåll har Bohuslän har fått sina sina källare översvämmade.
– När det blir sådant här väder blir det svårt att hinna med men vi pumpar så pumparna glöder, säger Lars Samuelsson, insatsledare för räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

Hushåll på flera platser har drabbats, bland annat i Skalhamn och Skummedal i Lysekils kommun. Räddningstjänsten jobbar nu med att få bort vattnet från ett flertal bostäder.

– Det har varit kraftiga regnskurar under förmiddagen och det regnar fortfarande en hel del, Lars Samuelsson, insatsledare för räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

De räknar också med att de kommer få fler larm under eftermiddagen då regnet fortsätter att falla.

– Flera fastigheter har blivit drabbade men vi räknar med att det kommer blir fler under eftermiddagen. Vi försöker pumpa ut och försöker hindra att det rinner in mer, säger Samuelsson.

Även andra platser drabbade

Även på Bohus-Malmön i Sotenäs kommun har räddningstjänsten mycket att göra.

– Vi har två styrkor på plats som pumpar ut och vattendammsuger. Vi får prioritera och ta det i tur och ordning, säger Jimmy Göransson insatsledare på räddningstjänsten i Sotenäs.

Hur länge de kommer att vara på plats beror på hur vädret utvecklas sig.

– Det är mellan fem och tio adresser som vi har fått larm om och det har ju varit ett rejält skyfall och det beror lite på vädret hur länge vi kommer att fortsätta att jobba, säger Göransson.

Vatten i källaren

En av de de drabbade är Rolf Asphäll som har hus ute på Bohus-Malmön. Där har vattnet tagit sig ner i källaren.

– Jag har fått vatten i källaren och det kommer upp ur toastolen och avloppet.

En annan som drabbats är Bengt Henningsson där räddningstjänsten är på plats och pumpar ut vattnet.

– Det är katastrof, vi har källaren full med vatten och vi hjälper räddningsten att hålla i slangar när de pumpar ut vatten.

Nästan 90 millimeter regn

Anders Netshagen som har hus ute på ön har en egen väderstation. Enligt den så har det regnat över 88 millimeter det senaste dygnet. När det regnade som allra mest under fredag förmiddag föll en vattenmängd motsvarande 115 millimeter i timmen, dock bara under en kortare stund.

– Vi har klarat oss hittills men min fru berättar att det är trädgården är rena träskmarken, säger Netshagen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer