En industri totalförstördes efter brand under natten till onsdag. Foto: Joakim Eriksson

Övertänd industrilokal i Herrljunga – risk för skogsbrand

Uppdaterad
Publicerad
Det brann kraftigt i en industrilokal utanför Herrljunga natten mot onsdag. Lokalen gick inte att rädda och räddningstjänsten arbetade under natten med att förhindra att elden spred sig.

När branden rasade som värst bedömdes det finnas en hög risk för att det skulle ta sig i terrängen.

– Vi har folk runt om den och även civilia som hjälper till. Bönder har varit ute med vattenfyllda gödselspridare och vattnat marken runt omkring, sade Morgan Gunnarsson, brandmästare vid räddningstjänsten i Herrljunga.

Larmet om branden i industrilokalen, belägen utanför Annelund i Herrljunga kommun, kom in strax innan klockan 21 på tisdagskvällen. Det finns inga uppgifter om att någon skulle ha skadats i branden.

På plats finns ett 20-tal brandmän som arbetade med att släcka branden samt att förhindra den från att sprida sig till närbelägna byggnader och till skogen.

Brandmästaren Morgan Gunnarsson. Foto: Privat

Krut och patroner i närheten

Ett hundratal meter från den övertända lokal finns en fabrik som tillverkar patroner till vapen. Något som räddningstjänsten behövde förhålla sig till under släckningsarbetet.

I den nu övertända byggnaden fanns det tidigare gasflaskor som innebar en explosionsrisk men räddningstjänstens rökdykare fick ut dem ur lokalen.

Räddningstjänsten räknar med att de kommer att vara kvar på platsen för att bevaka elden en tid framöver.

– Vi har trappat ner verksamheten nu och fyra-fem personer kommer att stanna över natten, säger Morgan Gunnarsson.

Utreds som mordbrand

Polisen hade en enhet på plats när industrilokalen stod i lågor.

– Vi utreder det som mordbrand i nuläget och kommer att spärra av området och genomföra en teknisk undersökning så fort som räddningstjänsten är klar på plats, säger Peter Nordengard vid polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer