Övertygande bevisning mot pedofilmisstänkt

Uppdaterad
Publicerad

Bevisen är övertygande mot den 29-åring som är åtalad för grova sexuella övergrepp mot barn på den förskola i Borås där han gjorde praktik. Det anser Borås tingsrätt. I dag beslutade rätten att mannen ska genomgå en psykiatrisk undersökning.

Rätten anser att det finns övertygande bevisning mot förskolepraktikanten, vilket kan innebära att bedömningen av skuldfrågan i det närmaste är klar.

– Om det kommer fram till att han lider av en allvarlig psykisk störning och att han gjorde det vid tillfället för gärningarna, då kommer man kunna yrka på att han döms till rättpsykiatrisk vård. Annars kommer jag att yrka på fängelse, säger åklagaren Åsa Askenbäck till SVT Västnytt.

Pedofilåtal i Borås

Hur långt fängelsestraff?

– Jag bedömer att det är ett straffvärde på uppemot två år.

Mannen kommer nu alltså genomgå en rättpsykiatrisk undersökning för att se om han led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för brotten. Därefter kommer rättegången återupptas den 28 november.

Erkänner fotografier

Det hela uppdagades i somras när anmälningarna kom till polisen. Sedan i slutet av augusti har 29-åringen suttit häktad och i slutet av september åtalades han för brott mot tre barn. Enligt åtalet har han bland annat tagit bilder av sexuell karaktär på ett av barnen och tvingat ett annat att ta på hans könsorgan.

– Han förnekar samtliga gärningar förutom fotografierna som han har tagit på ett barn. Det brottet har han erkänt, men i övrigt nekar han till brott.

Nya anmälningar

Under rättegången har det även kommit in flera nya anmälningar mot mannen. De nya anmälningarna gäller samma förskola och förundersökningen har precis börjat.

–Jag kan inte säga något om vad som har kommit fram, det är förundersökningssekretess. Vad jag kan säga är att rubriceringarna är sexuellt ofredande i nuläget, men det kan ändras.

Hur många barn rör det sig om?

– Ett flertal.

Så det kan bli ännu en rättegång mot den här mannen?

– I nuläget kan jag inte säga om det finns något ärende som kommer att gå till åtal.

Rättegången skulle ha avslutats under torsdagen, men kommer nu istället att återupptas den 28 november för att behandla uppgifterna som den rättspsykiatriska bedömningen kommer fram till. Troligtvis kommer domen att dröja en bit in i december.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pedofilåtal i Borås

Mer i ämnet