Rasmus Paludan, partiordförande för högerextrema partiet Stram Kurs när han höll tal på Frölunda torg i Göteborg i februari. Foto: TT

Paludan beviljas tillstånd för nya sammankomster – anmäls samtidigt

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen blev det klart att polisen beviljar högerextremisten Rasmus Paludan tillstånd för nya sammankomster. Samtidigt annonserade han ytterligare en sammankomst – precis intill en högt uppsatt polischef adress.

– Vi har upprättat en anmälan om otillåten påverkan via förgripelse på tjänsteman, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

Efter att ha beviljats tillstånd i bland annat Örebro och Karlstad under veckan fick den högerextrema koranbrännaren Rasmus Paludan under fredagen även tillstånd för allmänna sammankomster i Göteborg, Borås och Trollhättan.

– Han har sökt tillstånd för att ha allmänna sammankomster i Göteborg, Trollhättan och Borås och polisen har beviljat de tillstånden, säger polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler.

Den 19 juli kommer han vara i Göteborg, 20 juli i Borås och 21 juli i Trollhättan.

Planerar otillåten sammankomst

På sociala medier har Stram Kurs annonserat ytterligare en sammankomst i Västsverige, vilket har lett till en anmälan mot Paludan. Vid adressen där sammankomsten planeras bor nämligen en högt uppsatt polischef i polisregion Väst.

– Vi har upprättat en anmälan om otillåten påverkan via förgripelse på tjänsteman, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

Någon ansökan om tillstånd för den sammankomsten har inte inkommit till polisen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.