Politikern Rasmus Paludan har fått klartecken att hålla valmöten i Göteborg, Borås och Trollhättan. Foto: Johan Nilsson/Håkon Mosvold Larsen/TT

Paludan får klartecken för tre nya möten i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha fått bakläxa i en dom från förvaltningsrätten har polisen gett tillstånd till högerextremisten Rasmus Paludan att hålla nya så kallade allmänna sammankomster. Den här gången gäller det Frölunda torg i Göteborg samt i Borås och Trollhättan i morgon torsdag.

– Det är klart att vi har tagit till oss det som förvaltningsrätten beslutat och rättar oss efter det, säger kommenderingschefen Anders Börjesson.

Den 6 maj meddelade Förvaltningsrätten i Göteborg att de omständigheter som polisen tidigare anfört som skäl för att förvägra Paludan tillstånd visserligen var allvarliga, men inte utgjorde så exceptionella omständigheter att det fanns skäl att vägra tillstånd.

I domen pekar domstolen på att det finns möjligheter för polisen att bestämma tid och plats för att säkra ordningen.

Våldsamma upplopp i Sverige

– Vi har tittat på det utifrån ordning och säkerhet och kommit fram till att vi nu kan bevilja tillstånd på dessa tre platser, säger Anders Börjesson.

Göteborg, Trollhättan och Borås

På Frölunda torg har tillstånd givits till samma plats som förra gången, alltså utanför kulturhuset, 09.30-11.00 morgon. I både Borås och Trollhättan gäller nya platser. För Borås del är det Stadsparken klockan 14-16 på torsdagen. I Trollhättan har polisen gett tillstånd för en ny plats i slussområdet, norra delen av Åkersbergsvägen, klockan 18-20..

– Vi finns där för att säkerställa allmän ordning, samtidigt som vi värnar om yttrandefriheten och möjligheten till opinionsyttringar, säger Anders Börjesson.

Västerås och Örebro

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Västmanland har Paludan också fått tillstånd att hålla valmöte i Västerås på fredag. Den exakta platsen för mötet är dock ännu inte känd.

Hans ansökan om att få hålla valmöte i Örebro hanteras som en så kallad särskild händelse inom ramen för ”Val 2022” inom Polisregion Bergslagen och ett beslut väntas komma senare på onsdagen eller på torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet