Foto: Henrik Montgomery / TT

Pandemin hårt ekonomiskt slag mot folkhögskolor – Viskadalens folkhögskola hårt drabbad

Uppdaterad
Publicerad

En rad folkhögskolor har drabbats ekonomiskt av coronapandemin. Inställda kurser och konferenser har lett till drastiskt minskade intäkter. Dit hör Viskadalens folkhögskola utanför Borås.

Folkhögskolan väntas gå med elva miljoner kronor i förlust i år och har fått säga upp 13 av de 45 anställda.

– Det är ett väldigt allvarligt läge. Vi har ju tappat 80–90 procent av våra korta kurser från mars och framåt, säger Magnus Linder, rektor på Viskadalens folkhögskola, till Sveriges Radios Ekot.

Enligt Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (RIO) är läget bekymmersamt också för 25–30 andra folkhögskolor.

Svårt att få ekonomi i skolorna

– Det har slagit mot dem som till stor del håller korta kurser och konferenser. De långa kurserna har ju däremot kunnat gå på distans, säger RIO:s generalsekreterare Gerhard Holmgren till TT.

Det handlar om kurser och konferenser som organisationerna själva håller, men också de utbildningar som myndigheter och företag förlägger på folkhögskolor.

– Många skolor behöver den här kurs- och konferensverksamheten för att få verksamheten att gå runt.

Vill ha krisstöd

Via Folkbildningsrådet har rörelsefolkhögskolorna vänt sig till regeringen med ett underlag för att få ett extra krisstöd på grund av pandemin.

– Vi avvaktar utfallet i den kommande budgeten. Finns inget extra är vi i ett läge som heter duga nästa år, säger Gerhard Holmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.