Foto: Hasse Holmberg/TT

Stödorganisationens varning: Större risk för förlossningsdepression under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin skapar en oro hos många och medför en risk för ökad psykisk ohälsa. Den sociala distanseringen och isoleringen kan var särskilt jobbig för blivande och nyblivna föräldrar och i värsta fall leda till förlossningsdepression, enligt organisationen Mamma till Mamma.

Det är inte ovanligt att blivande eller nyblivna föräldrar drabbas av nedstämdhet eller till och med kraftig ångest i samband med förlossningen, och runt var tionde mamma får någon form av depression visar en studie vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Jag hade panik av att vara ensam med mina barn i en minut, så under dagarna brukade jag ta hjälp av min mormor och morfar. Men idag finns inte den möjligheten, berättar Mikaela Björkman, som tidigare gått igenom en förlossningsdepression.

Coronaviruset i Västsverige

Coronakrisen skapar många orosfaktorer

Isolering var en stor riskfaktor för förlossningsdepression redan innan covid-19 spreds i Sverige, och att inte kunna träffa sin familj i samma utsträckning kan vara särskilt jobbigt för nyblivna föräldrar.

– Man kanske själv är orolig för att själv bli smittad eller rädd för att smitta sin bebis. Därför är det så oerhört viktigt att man pratar med någon, säger Karin Cupido Eriksson, medgrundare och initiativtagare till den ideella organisationen Mamma till Mamma som har sitt säte i Västsverige.

Organisationen menar också att de ökade vårdköerna under coronakrisen kan leda till att föräldrar inte får den hjälp de behöver i tid.

– Deprimerade föräldrar får svårare att knyta an till sitt barn, vilket kan påverka barnets liv i lång tid framöver. Så tar vi inte hand om förlossningsdeprimerade föräldrar nu kommer det att kosta dyrt sen, säger Mikaela Björkman.

Rustar sig för att fler behöver hjälp

Mikaela Björkman och Karin Cupido Eriksson grundade tillsammans Mamma till Mamma, som försöker nå ut och stötta föräldrar som drabbats av psykisk ohälsa i samband med ett barns födsel. Tillsammans med sina ”medmammor” rustar de sig nu för ett ökat tryck.

– Vi ser att fler hör av sig till oss med oro kring covid-19 och startar därför en ny chattfunktion och har digitala mammacirklar. Vi är tänkta att vara ett komplement till vården och uppmanar alla som känner sig deprimerade att söka hjälp tidigt, säger Karin Cupido Eriksson.

Vad är förlossningsdepression?

Förlossningsdepression, eller PPD (postpartum depression), är när du är nedstämd under en längre period i samband med att du ska bli eller har blivit förälder. Det är inte bara den som är eller har varit gravid som kan bli deprimerad, utan även medföräldrar eller adoptivföräldrar kan drabbas. Ofta påverkar föräldrar varandra.

PPD är inte att förväxla med baby blues, som är något de flesta känner av. Det är en tillfällig känsla av nedstämdhet och lättrördhet på ungefär tredje dagen efter barnets födelse, som försvinner ungefär lika fort.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet