Pappan eftersökt av hovrätten – här ringer sonen och får svar: ”Du har fel nummer”

Uppdaterad
Publicerad

Marcus, 21, var bara tre år när hans mamma Veronica mördades och pappan, en kinesisk affärsman, blev misstänkt för inblandning. I vuxen ålder lyckas Marcus med hjälp av en kinesisk statsvetare till sist nå en man – och mycket tyder på att det är pappan, som också jagas av svensk hovrätt.

– Jag vill veta vad han tycker om mig, säger Marcus. 

18 mars 2003 lämnade Veronica sin son Marcus på förskola för att åka till Chalmers, där hon studerade till ingenjör. Det blev sista gången de sågs. Veronica hittades dagen efter knivmördad och hennes kinesiske make, som hon låg i skilsmässa med, blev misstänkt i utredningen.  

Marcus, deras gemensamma son, växte upp hos morföräldrarna i Göteborg, utan någon kontakt med pappan.   

– Jag har alltid flytt från mitt arv och sagt att det inte är något jag vill ha något att göra med. Men man kan inte fly, säger Marcus i dokumentärserien ”Veronica och den kinesiske miljonären”. 

Söker efter pappan

När Marcus under 2021 började att leta efter sin pappa var det 18 år sedan de sist sågs. Med hjälp av statsvetaren och researchern Wu Yujiang lyckades han få fram fem olika mobilnummer som alla hade koppling till pappan eller pappans företag.  

– Jag är extremt nervös, det är svårt att förklara, säger Marcus innan de ringer upp. 

Se när Marcus ringer och får svar i videoklippet ovan.

Eftersökt av svenskt rättsväsende

Exmaken till Veronica, tillika Marcus pappa, friades i tingsrätten 2016 för inblandning i mordet, men domen överklagades. Men exmaken har inte gått att nå och han är nu eftersökt av hovrätten i Sverige. Med hjälp av Centralmyndigheten för internationell delgivning, som i sin tur tagit hjälp av svenska ambassaden i Peking, har man upprepade gånger försökt att delge honom en kallelse. Fem gånger har förhandlingen skjutits upp, nästa rättegångsdatum är satt till april 2022. 

– Han låter sig inte delges. För de anhöriga är det här en katastrof. Rättsväsendet har misslyckats ur deras synvinkel naturligtvis. Och det är förfärligt, säger domare Christina Brockmeyer. 

Se hela dokumentärserien “Veronica och den kinesiske miljonären” på SVT Play. Det sista avsnittet sänds i SVT1 19 december klockan 22:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.