Starta klippet för att höra sexbarnspappan berätta om vilken roll Bergsjöns kyrka har kommit att spela för hans familj. Foto: Wikimedia Commons / Harri Blomberg

Papperslösa sexbarnspappan: ”Jag vill bara ha mat till mina barn”

Uppdaterad
Publicerad

Bergsjöns kyrka brukar ta emot utsatta grupper en gång i veckan för att dela ut mat. Men på grund av coronapandemin kan de inte samla så många på en gång, och har därför haft svårt att få ut färskvaror till behövande. Mustafa och hans familj har ätit mest bröd och torrvaror sedan i våras.

– Det är lite svårt, säger dottern Angelina, 11 år. 

Hör Mustafas och Angelinas berättelse i klippet ovan (de heter egentligen något annat). 

Till Bergsjöns kyrka kommer människor som behöver akut hjälp eftersom de hamnat utanför trygghetssystemen av olika anledningar. Det kan vara arbetslösa, nyanlända eller papperslösa.  

Coronaviruset i Västsverige

I vanliga fall brukar kyrkan dela ut både torrvaror och färskvaror som levereras från Stadsmissionen, Räddningsmissionen och Allwin. Men på grund av smittorisken måste de behövande komma till kyrkan under flera dagar, en familj i taget.

Nästan bara torrvaror

Kyrkan har inga möjligheter att förvara kylvaror, och det blir därför nästan bara torrvaror som kan delas ut.

– De som redan är mest utsatta blir ännu mer utsatta, säger Eva Clarängen, diakon i Bergsjöns kyrka i Göteborg.

I klippet nedan ser du henne visa hur kyrkan arbetar för att få ut maten.

Mustafa och hans fru har sex barn. De är papperslösa och har varit helt beroende av maten från kyrkan. När färskvarorna uteblivit under våren och sommaren har de fått leva på bröd och pasta. 

– Många gånger har vi fått sova hungriga, säger Mustafa.  

Han lever i Sverige illegalt med sin fru och sina sex barn, eftersom de fått avslag på sin asylansökan. De menar att det är omöjligt för dem att återvända till Bosnien, eftersom de är romer. 

– Barnen hade inte rätt att gå i skolan, vi var diskriminerade där. Vi hade inget hem, inget hus, ingenting där. Mina barn var placerade i barnhem eftersom vi inte hade något hem, säger han. 

Han sätter nu hoppet till att få ett arbetstillstånd i Sverige så småningom.

Stadsmissionen levererar matkassar hem till utsatta familjer. Nu har även Mustafas familj fått kontakt med organisationen, så sedan någon vecka tillbaka får de färskvaror levererade till sig en gång i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet