Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/PRIVAT

Nu överklagar Partiet Nyans kommunvalet i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Partiet Nyans har beslutat att överklaga kommunvalet i Göteborg.

– Vi har sett på flera ställen att våra valsedlar inte funnits utställda, säger partisekreterare Rami Hussein.

Hör partisekreteraren Rami Hussien berätta mer i klippet ovan.

Under lördagen meddelade Partiet Nyans i sociala medier att de kommer att överklaga kommunfullmäktigevalet i Göteborg.

Valet 2022 Väst

– Vi tror att vi har förlorat röster på det här, säger Rami Hussein, partisekreterare, till SVT Nyheter Väst.

Fått felaktig information

En av anledningarna till att partiet nu vill överklaga är att en förtidsröstande väljare fått information om att partiet kanske inte ställer upp i kommunvalet, när denna frågat efter partiets valsedlar.

Händelsen ska ha inträffat den 25 augusti och bekräftas i en tjänsteanteckning från valnämndens kansli i Göteborg. Där framgår att röstmottagaren har gett väljaren felaktig information. Valkansliet skriver att de agerat efter detta och haft ett informationsmöte där de påtalat vikten av noggrannhet med valsedlarna och dess placering.

– Det är olyckligt, men det rättades till. Detta var ett mycket tidigt skede under förtidsröstningen, så jag vet inte om det är mer än en person som kan ha fått fel information, säger Peter Mattiasson (M), ordförande i valnämnden.

Den andra händelsen handlar om valdagen och en röstlokal i Gamlestaden där Partiet Nyans valsedlar inte ska ha funnits, enligt partiet själva. 

– Det uppgiften har jag inte fått, men det beror ju på när de har anmält det, alla rapporter har inte kommit in till nämnden från ordföranden i vallokalerna än. Om de anser att det gjorts felaktigheter, så är det ju fritt att överklaga, det är beklagligt när partiers valsedlar försvinner.

Flera partier saknade valsedlar

På valdagen uppmärksammade flera partier att deras valsedlar flyttats eller gömts inne i båsen där de fanns. Till exempel uppgav Moderaterna i Lysekil att deras valsedlar saknats efter att det nya systemet införts med att ha dem i bås, men de har valt att inte överklaga.

– Det har inte samma effekt på de stora som det har på ett nystartat parti. I vårt fall handlar det om att komma in eller inte komma in i fullmäktige, säger Rami Hussein.

Vill ni se ett omval?

– Det ser vi gärna om det skulle göra att folk fick en andra chans.

Partiet Nyans fick 1,5 procent av rösterna i kommunvalet i Göteborg. För att hamna över spärren skulle partiet dock behöva tusentals röster till.

Fakta: Partiet Nyans

Det nybildade partiet Nyans har i valet 2022 siktat på att nå bland annat kommunfullmäktige i Stockholm, Malmö och Göteborg samt riksdagen.

Partiet leds av Mikail Yüksel, som inför valet 2018 uteslöts från Centerpartiet för samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna. Vid tillfället var Yüksel lokal C:s toppkandidat på riksdagslistan i Göteborg.

Tidningarna HD och Sydsvenskan har i en granskning visat att fem av Nyans 25 kandidater som är folkbokförda i Skåne upprepade gånger har spridit hatpropaganda mot både judar och shiamuslimer samt konspirationsteorier om både covid-19 och terrorattentaten 11 september 2001.

Enligt tidningen har en av dem spridit ett inlägg med uppmaningen: ”Må du spendera 100 år med att kämpa jihad och krossa judarnas huvuden”.

En annan har spridit propaganda där en terroriststämplad organisation hyllar självmordsbombare. En tredje kandidat har kallat shiamuslimer för ”grisar”.

Partiledaren Mikail Yüksel har i ett Facebookinlägg bett om ursäkt för det inträffade. Tre kandidater har uteslutits.

 (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet