Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Samira Ali, boende Biskopsgården, som röstade på Partiet Nyans för att de vill förbjuda koranbränning. Foto: Sofia Netskar

Här röstade var fjärde väljare på Partiet Nyans – i en del av Biskopsgården

Uppdaterad
Publicerad

Partiet Nyans, som framförallt vänder sig till Sveriges muslimer, gjorde ett kraftval i 30 valdistrikt i Göteborg. I dessa områden fick partiet över 10 procent, men det räcker inte för att komma in i kommunfullmäktige i Göteborg.

Följ med till valdistriktet Svarte mosse där var fjärde väljare la sin röst på Partiet Nyans i kommunvalet – se klippet ovan.

Det relativt nystartade Partiet Nyans har framförallt lyft fram sitt arbete för minoriteter och de har velat se en översyn av LVU, lagen som styr omhändertagande av barn. I 30 valdistrikt i Göteborg har partiet nått stor framgång med över 10 procent av rösterna.

”Pratar turkiska, arabiska och somaliska”

– Jag tror att många partier har många svensktalande men Partiet Nyans har folk som pratar turkiska, arbaiska och somaliska, säger Dina Elkhazandar.

Men för att komma in i kommunfullmäktige i Göteborg behöver partiet 2 procent av rösterna, med 99 procent av rösterna räknade i Sveriges näst största stad har de fått 1,5 procent.

Hög arbetslöshet i områden som röstat på Partiet Nyans

De 30 områdena som röstat mest på partiet består av en hög befolkning med utländsk bakgrund, i snitt 86 procent. Antalet personer med arbete är 58 procent och med en medelinkomst på 16 020 kronor i månaden.

Valdistrikt i Göteborg med över 10 procent röster på Partiet Nyans

Valdistrikt ProcentSvartemosse 25,2Friskväderstorget 19Länsmansgården södra 14,7Länsmansgården västra 12,9Biskopsgården norra 12,7Biskopsgården södra 10,7Hjällbo S 22,9Skolspåret 21,5Hjällbo N 20,9Gårdsten C 16,8Hammarkullen Ö 16,7Mejramsgatan mfl 14,6Gårdsten N 14,5Hammarkullen V 13,6Bläsebo 13,2Eriksbo Ö 12,9Bergsjön Ö 12,9Gårdsten östra 12,2Siriusgatan Ö 12,1Senapsgatan mfl 11,9Zenitgatan mfl 11,9Gårdstensdalen  11,5Rymndtorget 11,2Tellusgatan 11Siriusgatan V 10,8Eriksbo V 10,7Hammarkullen C 10,7Rannebergen C 10,6Lövgärdet C 10,2Fyrklövern 10,3

Fakta: Partiet Nyans

Det nybildade partiet Nyans har i valet 2022 siktat på att nå bland annat kommunfullmäktige i Stockholm, Malmö och Göteborg samt riksdagen.

Partiet leds av Mikail Yüksel, som inför valet 2018 uteslöts från Centerpartiet för samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna. Vid tillfället var Yüksel lokal C:s toppkandidat på riksdagslistan i Göteborg.

Tidningarna HD och Sydsvenskan har i en granskning visat att fem av Nyans 25 kandidater som är folkbokförda i Skåne upprepade gånger har spridit hatpropaganda mot både judar och shiamuslimer samt konspirationsteorier om både covid-19 och terrorattentaten 11 september 2001.

Enligt tidningen har en av dem spridit ett inlägg med uppmaningen: ”Må du spendera 100 år med att kämpa jihad och krossa judarnas huvuden”.

En annan har spridit propaganda där en terroriststämplad organisation hyllar självmordsbombare. En tredje kandidat har kallat shiamuslimer för ”grisar”.

Partiledaren Mikail Yüksel har i ett Facebookinlägg bett om ursäkt för det inträffade. Tre kandidater har uteslutits.

 (TT)

Fakta: Så gick det för partiet Nyans

Det nybildade partiet Nyans ser inte ut att få representation i någon svensk kommun, men ser ut att vara närmast i Malmö.

I Malmö har partiet – med två valdistrikt kvar att räkna – fått 2,8 procent av rösterna, precis under 3-procentsgränsen som krävs för att få mandat.

I vissa enskilda valdistrikt har partiet nått stora framgångar procentuellt sett. Exempelvis i Rosengårds centrum blir Nyans näst största parti med 30,9 procent av rösterna bakom Socialdemokraterna (38,3). Samtidigt rör det sig om få röster i absoluta tal – 165 personer röstade på Nyans i det aktuella valdistriktet.

I riksdagsvalet finns det ännu ingen särredovisning för Nyans, men i exempelvis valdistriktet Örtagården V i Malmö fick gruppen ”övriga partier” 22,6 procent av rösterna i riksdagsvalet (142 röster i absoluta tal). Att jämföra med 0,11 procent vid valet 2018. I kommunvalet i år fick Nyans 27,3 procent av rösterna (186 röster totalt) i Örtagården V.

I Göteborg får Nyans 1,5 procent av rösterna när 408 av 401 valdistrikt är räknade.

I Stockholms kommun finns inga särredovisade siffror för Nyans ännu.

(TT)

Källa: val.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.