Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi hör jättemånga gånger varje dag att folk kommer att rösta på oss” – se partiet Nyans valkampanj i Rosengård i Malmö i klippet. Foto: Rebecka Haglund

Här är det nystartade partiet som vill förbjuda koranbränning

Publicerad

De etablerade partierna har svikit minoriteterna, inte minst muslimska grupper. Det menar partiet Nyans som ställer upp i både kommunala val och riksdagsvalet. Samtidigt säger kritiker att partiet bidrar till polarisering.

Nyans beskriver sig som ett parti som riktar in sig på minoriteters rättigheter, men fokus ligger på muslimer.

De vill bland annat granska LVU utifrån den kampanj där föräldrar påstår att svenska myndigheter kidnappar muslimska barn.

– Vi vill granska de fall där det finns önskemål från föräldrarna om de anser sig vara orättvist behandlade, säger partiledaren Mikail Yüksel.

Partiet vill också inskränka yttrandefriheten för att förbjuda koranbränning. Enligt Mikail Yüksel är koranbränning inget yttrande, utan han ser det som ett agerande.

– Det är direkt riktat mot muslimer, säger han.

Justitieminister Morgan Johansson (S) har i en intervju med Expressen varnat för partiet och beskrivit dem som ”ett hot mot det öppna samhället”. Kritiken har varit hård även från andra etablerade partier.

– Yttrandefriheten är grunden för en demokratisk stat. En attack mot yttrandefriheten är per definition en attack mot det demokratiska samhället, säger riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C).

Se reportaget om partiet Nyans i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.