• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maria Björner Brauer berättar varför andra busslinjer inte berörs. Foto: SVT

Västtrafiks nya åtgärd för att minska fuskåkande

Uppdaterad
Publicerad

Västtrafik inför påstigningskrav genom framdörrarna på expressbussar i Göteborg. Därmed behöver resenärer alltid uppvisa biljett, vilket tidigare inte har behövts. 

– Vi tror därmed att fuskåkande kommer minska, säger Maria Björner Brauer, enhetschef på Västtrafik. 

Planen är att det nya kravet ska börja under andra halvan av juni i år. I samband med att framdörrarna öppnas kommer även plexiglas installeras för att smittsäkra busschaufförernas bås. 

Beslutet togs efter en utredning som startade 2018 och är en åtgärd för att minska fuskåkande i Göteborg, berättar Maria Björner Brauer.

Expressbussar i Göteborgsområdet

Det nya beslutet gäller de så kallade expressbussarna i Göteborgsområdet. Bussarna går mellan Göteborg och andra tätorter utanför kommunen, och har färre hållplatser än andra busslinjer för att spara tid.

– Detta påstigningskrav sker redan i resten av regionen i all busstrafik och då vill vi göra likadant i Göteborg, säger Maria Björner Brauer.

Hör henne berätta mer i klippet ovan.

X1, X2, X3, Grön express (blir X4 i juni), Röd express, Lila express, Svart express och buss 128.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer