Patientmålningar visas i stängd visning för sista gången

Uppdaterad
Publicerad

Under SVT: nyheter Västs morgonsändningar så berättade vi att Lillhagens mentalsjukhus i Göteborg visar upp väggmålningar i kulvertarna som tidigare patienter målat i en sista visning.

– Många har hört av sig under måndag förmiddag till oss och vill vara med, men vi vill förtydliga att detta är en stängd och sedan länge fullbokad visning, säger Jörgen Svensson som är säkerhetschef på Göteborgs universitet.

Tillsammans med konstnären Stefan Karlsson som leder Konstateljén Psykiatri affektiva Sahlgrenska, och Inez Edström, sköterska och konsstudent vid Akademin Valand, arrangerar Elisabeth Punzi en sista visning – en ”finissage” snarare än vernissage – i sjukhusets kulvertar innan målningarna försvinner, skrev Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

– Man måste passera ett äldreboende för att komma ner till kulvertarna och tyvärr kan därför inte målningarna visas upp för alla som är intresserade, säger säkerhetschefen Jörgen Svensson på Göteborgs universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.