Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till den gamla folkparken i klippet och hör Vaktmästare Ingemar Asplund berätta om den ökande pelletskostnaden som ställer till det för Ellösparken. Foto: SVT

Pelletspanna kan slå ut klassisk kulturscen på Orust

Uppdaterad
Publicerad

Skenande pelletspriser har satt press på Ellösparken på Orust, men kommunen har sagt nej till att stötta ett nytt värmesystem då parken redan fått omfattande bidrag.

– Vi vill inte finansiera vuxendagis, säger samhällsutvecklingsutskottets ordförande Anders Arnell (M).

Det är tisdagkväll och på Ellösparken visas en barnfilm på den gamla folkparkens biograf.  Sedan hösten 2019, med uppehåll under pandemin, visas film här de flesta veckor. Men framför allt för vuxna. Den gamla folkparken har blivit en viktig samlingsplats för många äldre, enligt bioföreståndaren Birgitta Ahlberg.

– Responsen är otrolig. Man blir igenkänd ända nere i Stenungsund. Folk säger: ”åh det är du från bion”, säger hon från den klassiska bioluckan vid entrén.

Skenande pelletspriser pressar verksamheten

Men det har kostat att blåsa nytt liv i den gamla folkparken. På drygt tio år har parken tagit emot närmare 700.000 kronor i kommunalt stöd i form av bidrag och lån – bland annat för att installera en pelletspanna. Nu har pelletspriserna skenat och när parken nu söker bidrag för att byta ut pannan mot bergvärme säger kommunen nej.

– Kommunen är ingen mjölkkossa. Den miljon som budgeten medger ska framför allt gå till ungdomsverksamhet. Vuxendagis vill vi inte finansiera, säger samhällsutvecklingsutskottets ordförande Anders Arnell (M).

Missar pott från Boverket

Från föreningens sida är man kritisk till att kommunen inte tar tillfället i akt, då ett kommunalt stöd är en förutsättning för att få ta del av Boverkets pott för föreningar som har allmänna samlingslokaler. Om kommunen går in med 30 procent, finns möjligheten att Boverket bidrar med 50 procent och föreningen skulle bara behöva bara lösa 20 procent av den totala investeringen om totalt drygt 1,1 miljon kronor.

Men kommunen kan inte bevilja medel baserat på att det potentiellt skulle kunna generera statliga medel, enligt Anders Arnell.

– Det blir ett konstigt köpslående, som om vi skulle tjäna något på detta. Vi går inte in i sådana dealar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.