Foto: AP/TT

Pengar skickades från Göteborg till IS-finansiär

Uppdaterad
Publicerad

I ett avslöjande från det nya projektet Doku framkommer det att tusentals kronor har förts över från Göteborg till en misstänkt storfinansiär av IS.

Tusentals kronor ska ha skickats från ett litet bankkontor i Göteborg till en av terrorsekten IS utpekade storfinansiärer. Det är ett avslöjande från det nya projektet och sajten Doku. På sin sajt skriver de att mannen är terrorstämplad av USA:s finansdepartement som en ”Specially Designated Global Terrorist”.

Sajten har hittat ett kvitto från ett bankkontor i Göteborg och har kontaktat den 24-åriga man som fört över nästan 9 000 kronor till den terrorstämplade finansiären. 24-åringen säger sig inte veta vem han fört över pengar till.

IS

– Nej. Jag har ingen aning faktiskt, för det var så att det var någon som behövde hjälp med att skicka pengarna, jag själv har ingen aning om vem den personen är, säger han till Doku.

Pengarna ska enligt obekräftade uppgifter till sajten ha varit avsedda för en IS-svensk tidigare hemmahörande i Västsverige. Han har sedan tidigare anslutit sig och sin familj till IS i Syrien och stridit på deras sida.

Detta är Doku

Doku är nytt ett projekt som främst ska granska våldbejakande islamism i Sverige. Bakom projektet står bland annat författaren och den granskande journalisten Magnus Sandelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IS

Mer i ämnet