SDF bekräftar att de har tillfångatagit misstänkta IS-krigare från en rad länder, men vill inte gå in på antal eller nationalitet. På bilden SDF-krigare i Raqqa. Foto: TT

Minst tre misstänkta svenska IS-krigare tillfångatagna i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Terrorgruppen IS järngrepp om sitt syriska fäste Raqqa håller på att brytas. IS-anhängare flyr nu sitt rämnande försök till en stat och bland dem som kurdiska styrkor har tillfångatagit finns minst tre svenskar, enligt SVT:s källor.

När IS utropade sitt så kallade ”kalifat” i delar av Syrien och Irak flockades extremister från runtom i världen till gruppens självutropade stat, men när IS nu snabbt tappar mark och dess starkaste syriska fäste Raqqa omringas så lämnar många det sjunkande skeppet.

LÄS MER: Komplicerad militär allians i slaget om Raqqa

Tre svenskar gripna

Minst tre svenskar finns bland de misstänkta IS-krigare som tillfångatagits av väststödda Syriens demokratiska styrkor (SDF), enligt uppgift från flera källor till SVT Nyheter.

LÄS MER: Svenskar finns bland tillfångatagna IS-krigare i Syrien

De tre ska ha gripits under juli. Utrikesdepartementet uppger att man noterat uppgifterna om de tillfångatagna svenskarna, men att man inte har någon mer information än så.

– De kanaler som vi normalt får sådan här information ifrån fungerar inte i Syrien, säger UD:s presstjänst.

Hundratals svenska resenärer

SDF består främst av kurdiska styrkor, och det är de som med utländskt stöd drivit offensiven mot IS i Syrien. SDF bekräftar att de har tillfångatagit misstänkta IS-krigare från en rad länder, men vill inte gå in på antal eller nationalitet.

LÄS MER: Svenskar strider mot varandra i slaget om Raqqa

Uppemot 300 personer från Sverige har rest till Irak och Syrien för att ansluta sig till IS och liknande grupper, enligt Säpo. En mindre del är kvinnor och barn men de flesta har anslutit sig för att kriga för gruppen som inte försökt dölja sina brutala dåd, utan tvärt om visat upp dem i sin propaganda.

Frågan nu hur Sverige hanterar

SDF säger att fångar kommer att behandlas väl tills det att de kan överlämnas till lämpliga myndigheter.

LÄS MER: Terrorism i Sverige – hur ser hotet ut?

Därmed ställs också frågan på sin spets – hur Sverige och andra länder ska hantera hemvändare som kan ha deltagit i fasansfulla krigsbrott.

LÄS MER: Morgan Johansson: ”Staten bör ta ett större ansvar för avhopparverksamheten”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.