Foto: TT

Morgan Johansson: ”Staten bör ta ett större ansvar för avhopparverksamheten”

Uppdaterad
Publicerad
Justitie- och inrikesminister Morgon Johansson (S) ser personer som återvänder till Sverige efter att ha krigat med terrororganisationer utomlands som en säkerhetsrisk och vill att staten ska ta ett större ledningsansvar för återvändarverksamheten.
– En del av de här individerna kan ju utgöra säkerhetsproblem i Sverige, säger han.

Morgan Johansson understryker vikten av att polis, socialtjänst, kommuner och säkerhetspolis arbetar nära med avhopparverksamheten för att förebygga brott.

– En del av de här individerna kan ju utgöra säkerhetsproblem i Sverige. Det kan också vara så att de har begått allvarliga brott i samband med kriget, säger Morgan Johannson.

LÄS MER: Minst tre misstänkta IS-svenskar tillfångatagna i Syrien

I dag är det kommunerna som har ansvar för avhopparverksamheten och Morgan Johansson vill att staten ska ta ett större ansvar.

”Staten bör ta ett större ledningsansvar”

– Jag tycker absolut att staten bör ta ett större ledningsansvar för avhopparverksamheten. Sen finns det olika modeller man kan överväga, säger Morgan Johansson.

LÄS MER: Terrorism i Sverige – hur ser hotet ut?

Han understryker att regeringen nu utreder hur de vill gå vidare med att utveckla avhopparverksamheten och att de kommer agera under hösten i den här frågan.

– Det viktigt att säkerhetspolisen håller de här individerna under kontroll och bevakning. Jag vet att säkerhetspolisen ser på det här med stort allvar, säger Morgan Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer