Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kocken Stefan Olsson fick koka spagetti i tomatsoppa och baka bröd på julmust och festis under dagens övning. Foto: SVT

Personal i Mölndal fick laga skolmat till 400 elever – utan vatten

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår MSB:s beredskapsvecka runt om i landet. Och personalen i ett skolkök i Mölndal överraskades på torsdagen med en övning. De skulle laga mat till eleverna – helt utan tillgång till vatten.

– Vi fick baka bröd på julmust och festis, säger Stefan Olsson som arbetar i skolmatsalen.

När personalen kom till sitt jobb i skolköket visste de inte att de under dagen skulle få förhålla sig till en ny arbetsmiljö. Ingen tillgång till vatten. Tomatsoppa med spagetti som tillagades i soppan blev det som efter lite diskussion serverades i Hallenskolan i Mölndal på torsdagen.

Att det pågår en beredskapsvecka visste de om, men inte vilken dag testet skulle göras.

– Det har faktiskt hänt att vi blivit utan vatten förut, när det inte var övning. Så vi har fått testa på det förut, säger Stefan Olsson som jobbar i köket.

– Jag brukar alltid säga att vatten är kockens bästa vän, lägger en av hans kollegor i köket till.

Eleven Judiths recension: Ett bra jobb

Så, hur smakade maten då? Judith Fridén går i klass 6B och fick ta del av dagens meny. Hon har inget att klaga på.

– Det märktes ingen skillnad, de gjorde ett bra jobb, säger hon.

Anna Sebelius är enhetschef för måltid i Mölndals stad och hon är nöjd med att man genomfört projektet.

– Förra året satsade vi på krismat, men nu var temat att öva och då passade det här skolköket perfekt. Vi ska så klart ta med oss lärdomar och dela runt om i andra kök i Mölndal, säger hon.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, står bakom den årliga beredskapsveckan. Myndigheten skriver att övning är mycket betydelsefullt för hur man klarar av en kris.

I en tidigare version av detta reportage framgick att vissa elever blev hemskickade efter övningen, det stämmer inte och är därför korrigerat. All undervisning och omsorg skedde som vanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.