Överläkare på SÄS, Peter Geiger, varnar för en ohållbar arbetssituation för läkarna som tar hand om svårt sjuka covid-19 patienter på sjukhuset. Foto: SVT

Överläkaren: ”Personalen gråter efter sina arbetspass”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetspass på 17 timmar, ingen återhämtning och arbete många helger i rad. Det är just nu vardag för läkare inom intensivvården på Södra Älvsborgs sjukhus, SÄS. Den 1 maj larmade Västra Götalands Läkarförening om att arbetssituationen på sjukhuset blivit ohållbar, med alla ”frivilliga” jourpass som läkarna tvingas till.

– Vi har personal som gråter efteråt. Vi har personal som sjukskriver sig för att de inte orkar mer, berättar Peter Geiger, överläkare i anastesi och intensivvård på SÄS, samt vice ordförande i Västra Götalands Läkarförening.

En kollega har fått jobba sex helger i rad, medan andra jobbar sjuttontimmarskift, berättar han vidare.

Höjt ersättningen

Nu meddelar läkarföreningen att man inte längre frivilligt kommer täcka upp de extra pass som krävs för att ta hand om alla svårt sjuka covid-19 patienter.

– Om jag vet att jag blir utbränd så kan jag inte ställa upp på det frivilligt, säger Peter Geiger.

Biträdande sjukhusdirektör vid SÄS, Espen Amundsen, meddelade i fredags att man beslutat att höja ersättningen till läkarna på SÄS till samma nivå som vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, och att man gör vad man kan för att minska trycket inom intensivvården på sjukhuset.

Hör Peter Geiger berätta om läget på intensiven på SÄS i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet