En drönarbild på Ale torg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter tio års planering för nya Ale Torg föll detaljplanen på målsnöret. Hör kommunalrådet Henrik Fogelklou (M) berätta vad som hände. Foto: Ivar Huntington/Ale kommun

Planerna för Ale Torg tillbaka på ruta ett – stoppades i sista sekund

Uppdaterad
Publicerad

En namnteckning var allt som fattades för att detaljplanen för kommunens största byggprojekt någonsin skulle klubbas igenom. Då fick byggbolaget kalla fötter. Nu har Ale kommun köpt loss en del av marken och detaljplanearbetet är tillbaka på ruta ett.

Processen med ombyggnaden av Ale Torg i Nödinge centrum har pågått i över ett decennium. Sommaren innan valet 2022 hade kommunen och byggbolaget Balder kommit överens om ett förslag med bland annat 650 bostäder, handelslokaler, och ett nytt kommunhus. Detaljplanen skulle klubbas igenom under hösten. Men med inflation och prishöjningar i pandemins och Ukrainakrigets spår ville Balder inte lägre skriva på exploateringsavtalet, vilket krävdes för att detaljplanen skulle kunna röstas igenom.

– Vi fick lite smått panik. Sen sansade vi oss, och efter samtal med markägaren kom vi fram till den här lösningen där vi köper loss en del av marken, säger kommunalrådet Henrik Fogelklou (M), som tidigare var ordförande i byggnadsnämnden.

Balder vill inte kommentera

Vad utredningarna och detaljplanearbetet kostat hittills är svårt att svara exakt på, enligt samhällsbyggnadsförvaltningens chef Mattias Mossberg.

– De stora kostnaderna har legat på exploatören, alltså Balder, säger han.

Balder själva hänvisar enbart till ”förändrade marknadsförutsättningar” i ett mejl, och vill inte kommentera frågan ytterligare mer än att de är ”glada att de kommit fram till en lösning båda parter är nöjda med”.

Ska ta fram nytt förslag

I juni beslutade kommunen på ett extrainsatt kommunstyrelsemöte att kommunen köper loss den södra delen av torget för 43 miljoner kronor. Nu ska detaljplanen delas upp och röstas igenom, och samhällsbyggnadsförvaltningen ta fram ett nytt förslag.

Den tidigare detaljplanen kritiserades av arkitekten och byggmästaren Olle Skoglund, som menade att de höga husen skapade otrygga gränder. Kommunalrådet Henrik Fogelklou (M) öppnar för att den nya planen kan komma att ändras.

– Vi vet inte än om vi ska kopiera den gamla eller göra nytt. Men trygghetsfrågan är viktig att hantera, och det är en av de saker förvaltningen kommer att se över, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.